SUĐENJE GENERALIMA U HAAGU

Policajci se bojali vojnika nakon Oluje

30.10.2009 u 17:58

Bionic
Reading

Civilni policajci rijetko su, zbog straha od oružanoga sukoba, sprečavali hrvatske vojnike da čine kaznena djela nakon Oluje ili ih zadržavali do dolaska Vojne policije (VP), izjavio je u petak ratni načelnik PU zadarsko-kninske Ivan Cetina na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom

ZAGREB/DEN HAAG - Cetina, svjedok obrane generala Ivana Čermaka, rekao je da je civilna policija mogla na kontrolnim točkama zaustaviti pripadnike Hrvatske vojske zbog sumnje da su pljačkali ili palili kuće na oslobođenome području, ali su to rijetko činili jer je postojala opasnost od oružanog sukoba.

"Zaostale postrojbe koje su pljačkale i palile prijetile su oružjem kada su ih policajci pokušali spriječiti", rekao je svjedok Čermakove obrane koji je zajedno s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem optužen za zločine nad srpskim civilima u ljeto 1995.

"Kada bi procijenila da bi moglo doći do sukoba, policija nije reagirala", dodao je Cetina koji je na taj problem upozorio dužnosnike MUP-a i Vojne policije (VP) na sastanku na Plitvicama 15. rujna 1995., ali se "ne sjeća kako su na to reagirali".

Po njegovim riječima, VP, koja je jedina mogla uhititi hrvatske vojnike, u to vrijeme nije imala dovoljno ljudi da bi ih rasporedila na sve kontrolne točke, a slično je stanje bilo i u civilnoj policiji.

Cetina je rekao da se većina ubojstava srpskih civila dogodila u zabačenim zaseocima oko Knina po kojima civilni policajci nisu patrolirali, nego su informacije o zločinima dobivali od pripadnika UN-a.

Govoreći o humanoj asanaciji nakon završetka akcije, svjedok je rekao da nisu provedene istrage o svim pronađenim tijelima, nego samo onih za koja su krim-tehničari i liječnici sudske medicine procijenili da postoji sumnja u ubojstvo.

Cetina, današnji visoki dužnosnik MUP-a, ustvrdio je na kraju svog trodnevnog svjedočenja da od njega ili njegovih suradnika nitko nikada nije tražio da toleriraju ili ne procesuiraju zločine i kaznena djela nakon Oluje.