PREDSJEDNIK - FIKUS

Polančec nije imao pojma što se događa u Fondu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.04.2009 11:40
  • Objavljeno 17.04.2009 u 11:00
polančec veliki maestro svjedočenje

polančec veliki maestro svjedočenje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Damir Polančec, ministar gospodarstva i predsjednik Upravnog odbora Fonda za privatizaciju počeo je jutros u 9.30 svjedočiti u postupku 'Veliki Maestro' u zagrebačkom Županijskom sudu

Budući da je imao obveze u Vladi, ročište je pomaknuto za pola sata kasnije, na čemu se Polančec zahvalio sutkinji. Svjedočenje je započeo objašnjavajući način funkcioniranja Fonda kojem je on kao potpredsjednik Vlade bio na čelu Upravnog odbora. Naglasio je da su unazad dvije godine sjednice Upravnog odbora bile otvorene za medije i da se o svim ponudama raspravljalo u prisutnosti kamera i novinara.

Kad se radilo o iznosima od 10 milijuna kuna, odluke je donosio kolegij, do 100 milijuna kuna Upravni odbor, a iznad 100 milijuna kuna Vlada na temelju mišljenja Upravnog odbora Fonda, piše Jutarnji list.

O slučaju ciglane Nin, koja je predmet sudskog postupka protiv optuženika, na čijem je čelu bivši potpredsjednik Fonda Josip Matanović Polančec je rekao: 'O tome sam doznao nakon uhićenja te iz pisanih i elektronskih medija. Na upravnom odboru Fonda nikad o tome nismo raspravljali, niti sam o tome ikad i s kim iz kolegija razgovarao', kazao je Polančec. Rekao je i da na većini sjednica Upravnog odbora fonda nije sudjelovao.

O 'slučaju Facinka' i prodaji zemljišta gradu Poreču, Polančec je rekao da, iako grad Poreč nije dao najbolju financijsku ponudu, upravo je na njegovu preporuku zemljište prodano gradu Poreču.

Polančec je opisivao kako je fond funkcionirao oko pola sata. Nakon toga su ga počeli ispitivati branitelji optuženika. Branku Šeriću na pitanje o ulozi Josipa Matanovića, potpredsjednika Fonda Polančec odgovorio je: 'Njegova izlaganja bila su opširna, ja sam inzistirao na konkretnim prijedlozima i zaključcima, ali na temelju njegovih izlaganja nije bilo lako izvući konkretan zaključak.'

'Govori li vam što slučaj Osječke pivovare i je li vam poznat Ivan Komak?', pitao je odvjetnik Šerić Polančeca. 'To je još jedan tužan slučaj Fonda za privatizaciju. Temeljni kapital te tvrtke bio je podcijenjen i nakon izrade novog elaborata o pretvorbi izdana je nova emisija dionica koja je prodana s time da je udio vlasništva onih koji su kupili dionice u prvoj pretvorbi pao i gospodin Ivan Komak je vodio sporove s Fondom.

Pivovari nisu cvjetale ruže i moglo je doći do stečaja. Počeli smo tražiti novo rješenje kako toj tvrtki dati novu razvojnu šansu. Gospodin Komak se žalio da ima opstrukcije u Fondu za privatizaciju, a u novinama sam pročitao da je Matanović tražio novac. Nije izrekao ime, ali ovakvih pritužbi ljudi koji imaju odnose s Fondom često se čuje, ali se često pokaže da oni koji su se žalili nisu bili u pravu', kazao je Polančec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi