U KATEDRALI BOGOJAVLJENJA

Pokopan patrijarh Moskve i cijele Rusije Aleksej II.

09.12.2008 u 14:24

Bionic
Reading

Patrijarh Moskve i cijele Rusije Aleksej II., koji je preminuo 5. prosinca u 80. godini, pokopan je u utorak u katedrali Bogojavljenja u Moskvi nakon opijela u katedrali Krista Spasitelja

Liturgiju za preminulog Alekseja II. u katedrali Krista Spasitelja služio je mitropolit Smoljenska i Kalinjingrada Kiril (62), koji je dan nakon njegove smrti imenovan na dužnost patrijarha do izbora novog poglavara.

Mitropolitu Kirilu nakratko je pozlilo tijekom služenja višesatne liturgije pa je izveden van, ali se ubrzo vratio.

Posljednju počast preminulom patrijarhu odali su ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, premijer Vladimir Putin i drugi ruski dužnosnici, a u katedrali Krista Spasitelje okupili su se i predstavnici drugih vjeroispovjesti, uključujući i izaslanstvo Vatikana. Predsjednici Armenije, Bjelorusije i Srbije također su nazočili liturgiji.

Nakon liturgije lijes s tijelom patrijarha iznijet je iz katedrale praćen zvonima svih zvona katedrale i crkava u Kremlju, a zatim se povorka kroz središte Moskve uputila prema katedrali Bogojavljenja gdje je patrijarh pokopan prema vlastitoj želji.

Petnaesti patrijarh Ruske pravoslavne crkve umro je u svojoj rezidenciji u Peredelkinu nedaleko od Moskve od zatajenja srca. Samo prošle noći počast mu je odalo 11.000 ljudi.

Tisuće ljudi okupile su se ispred katedrale Krista Spasitelja kako bi se oprostili od patrijarha kojemu se pripisuju zasluge za obnovu Crkve nakon pada komunizma.

Tu je katedralu Staljin srušio i na njezinom mjestu napravio bazen, a ponovno je izgrađena 1992.

Aleksej II. postao je patrijarhom 1990., godinu prije raspada Sovjetskog Saveza, i predvodio je obnovu tisuća crkvi i manastira kao i izgradnju stotina novih crkvi diljem Rusije.

Također mu se pripisuju zasluge za obnovu veza s Ruskom pravoslavnom crkvom izvan Rusije koju su osnovali imigranti koji su pobjegli pred boljševicima, ali je kritiziran zbog bliskih veza s Kremljom. Neki su ga optuživali da je radio s KGB-om tijekom sovjetskog razdoblja, a Crkva je te optužbe odbacila.