35 MRTVIH, 35 TEŠKO RANJENIH

Pojavila se snimka eksplozije bombe u Moskvi

25.01.2011 u 11:11

Bionic
Reading

Glavni moskovski aerodrom Domodjedovo u ponedjeljak u 14.32 po hrvatskom vremenu postao je meta teškog terorističkog napada, drugog u u glavnom gradu Rusije za manje od godinu dana. Prema prvim izvješćima, bio je to samoubilački bombaški udar u kojem je ubijeno najmanje 35 ljudi. Ranjeno ih je 168, od čega 35 vrlo teško

MVPEI: Nema stradalih Hrvata

MVPEI prema dosadašnjim saznanjima nema informacija da je među stradalima ili ranjenima u bombaškom napadu u Moskvi bilo hrvatskih državljana. Kako nam je rečeno, MVPEI je u kontaktu s našim veleposlanstvom u Moskvi koje je opet u kontaktu sa spasilačkim službama te će i dalje pratiti situaciju. Nema informacija da su se u vrijeme eksplozije na aerodromu nalazili hrvatski državljani. (An.S.)

Bomba od pet kilograma trotila aktivirana je u sektoru za međunarodni promet - na dolaznom terminalu, nedaleko od trake za preuzimanje prtljage. Ruski mediji javljaju da je posrijedi napad bombaša samoubojice. Pretpostavlja se da je počinitelj u aerodrom ušao s ceste, kroz ulaz na kojem nema metal-detektora, noseći bombu u torbi.

'Kavkaski trag'
Izvori u istrazi spominju čovjeka fizički nalik na Kavkažanina. Po drugim izvorima, bio je sličniji Arapinu i bio je star 30-35 godina. Navodno se traga za trojicom njegovih suučesnika koji su u posljednje vrijeme živjeli u Moskvi.

Dvorana Domodjedova ovijena je dimom, aerodrom je blokiran, letovi otkazani do daljnjega. Na mjesto zločina poslani suiskusni kriminalisti iz središnjeg odjela Istražnog komiteta. Provjeravaju se svi putnici i njihova prtljaga, a radiosignali za mobilnu telefoniju su blokirani.

No, nakon svega sat i pol vremena, opozicijski Radio Svoboda javlja da Domodjedovo najnormalnije funkcionira, i da ništa ne sugerira da se malo prije tamo dogodio stravični masakr nedužnih ljudi: ništa osim jednog odjela koji je zatvoren zbog istrage. To je Moskva - ponekad djeluje tako hladno i nezainteresirano dok stižu vijesti o patnjama iz drugih regija, no i vlastita stradanja njegovi stanovnici podnose hrabro, bez jauka i znakova kolebanja.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odgodio je put na ekonomski forum u Davosu. Izrazivši nezadovoljstvo provođenjem nekih zakonodavnih mjera, naredio je da se uvede izvanredno stanje na moskovske aerodrome i kolodvore te na Domodjedovo poslao gradonačelnika Sobjanjina i guvernera Moskovske oblasti Gromova. Policija je ispunila stanice moskovske podzemne željeznice i druga mjesta masovnog okupljanja kako bi se spriječili mogući simultani napadi.
 

Teroristički napadi u Moskvi i diljem Rusije tužna su konstanta većdesetljeće i pol, a velika većina njih povezana je s ratovima na Kavkazui radikalnim islamistima kojima se u toj regiji pridružuju fanatici iz raznih krajeva svijeta.

Inače, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je zajedno sa svojim najbližim suradnicima i predstavnicima gospodarstvenika jučer odletio u Moskvu, gdje će boraviti do srijede. Za vrijeme bombaškog napada bio je na prijemu kod gradonačelnika Moskve Sergeja Semjonoviča Sobjanjina. Bandić je jučer sletio na aerodrom Šeremetjevo.

Josipović i Kosor izrazili sućut zbog tragedije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio sućut ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu: 'U povodu današnjeg okrutnog terorističkog napada koji je zauvijek odnio veliki broj nevinih ljudskih života, želim Vam u ime građana Republike Hrvatske i svoje osobno uputiti izraze naše najdublje sućuti', kaže se u priopćenju i dodaje: 'Republika Hrvatska najoštrije osuđuje taj okrutan čin te ostaje predana suradnji u borbi protiv globalnog terorizma i izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti'.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uputila je brzojav sućuti predsjedniku Vlade Ruske Federacije Vladimiru Putinu: 'Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Putin, duboko nas je potresla vijest o eksploziji u moskovskoj zračnoj luci Domodjedovo. Hrvatska Vlada najoštrije osuđuje sve oblike terorizma. U ovim bolnim trenucima za ruski narod, Vladu Ruske Federacije, za obitelji poginulih i stradalih, upućujem izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno. Naše su misli i molitve uz Vas', stoji u poruci hrvatske premijerke.

Agencija Lenta objavila je da se na Youtubeu pojavila kratka snimka eksplozije, prva koja je dospjela u javnost: