AUSTRIJSKI MINISTAR:

'Pojačat ćemo suradnju s RH oko Hypo banke'

13.10.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Suradnja s Hrvatskom u istrazi oko Hypo banke je dobra, a bude li trebalo spremni smo ju i pojačati, izjavio je u srijedu u Zagrebu austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

Nakon sastanka s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem, Spindelleger je na upit novinara govorio o istrazi austrijske Hypo Alpe Adria banke koju se povezuje s nezakonitim poslovanjem u Hrvatskoj, gdje se u vezi s tim također istražuju neke privatne i pravne osobe.

"Želimo stvar ispitati do kraja. Osnovan je poseban pododbor austrijskog parlamenta koji pregledava sve dokumente i sve račune u potrazi za kriminalnim aktivnostima", rekao je šef austrijske diplomacije.

On je ocijenio da hrvatska vlada poduzima znatne napore u borbi protiv korupcije, što je važno za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava te za završetak hrvatskih pristupnih pregovora. "Mislim da je Hrvatska u tom smislu poduzela sve napore", rekao je austrijski ministar.

Po riječima Spindellegera, s kojim je u Zagreb stiglo i jako izaslanstvo austrijskog parlamenta, Beč na Hrvatsku već gleda kao na buduću članicu Unije.

Jandroković je austrijske parlamentarce zamolio da budu brzi prilikom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om koji bi, očekuje Jandroković, trebao biti potpisan u prvoj polovici iduće godine.

Posebno je zahvalio ministru Spindeleggeru koji "kao veliki prijatelj snažno podupire Hrvatsku na putu u EU".