EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Pojačan interes za testiranje: U zagrebačkom Domu zdravlja cijena je 70 kuna, a u HZJZ-u više od 100

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 15.11.2021 09:21
  • Objavljeno 15.11.2021 u 08:35
Ivana Pavić Šimetin

Ivana Pavić Šimetin

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Testiranje je veliko opterećenje za zdravstveni sustav, najbolje što možemo napraviti je cijepiti se, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, dan uoči stupanja na snagu odluke o obveznom testiranju, odnosno covid potvrdama za ulazak u državne i javne institucije

Ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad Miroslav Hanževački rekao je da u ovo jutarnje vrijeme bilježe nešto veći interes na mjestima na kojima su se i dosad testirali zdravstveni djelatnici prije dolaska na posao te da će tijekom dana biti prezentirana mjesta na kojima će se i drugi moći testirati u Gradu Zagrebu.

'Ljudi koji imaju potrebu za testiranjem mogu se obratiti i svojim ordinacijama, svom nadležnom liječniku, koji može biti i u domu zdravlja i privatni, ali mogu se testirati i na lokacijama koje će biti objavljene na stranici Grada Zagreba', rekao je za HRT.

Hanževački je rekao i da je dogovoreno da cijene testova kod njih od danas budu 70 kuna.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je da je u HZJZ-u sad cijena 108 kuna.

'Ona se formira ovisno o tržišnoj cijeni testova koje smo nabavili, kad god je moguće snizimo cijenu', rekla je.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da članovi njegovog sindikata još ne znaju kako se mogu testirati za sutra. Naveo je da je do sada postotak cijepljenosti i preboljenja u MUP-u oko 72 posto.

'Ne znam kako će se sve to provoditi, provesti u MUP-u. Nas ima oko 25.000, tako da... Naši policajci rade tri smjene, četvrtu su slobodni, kako će to ići, zaista ne mogu reći', rekao je Jagić.

  • +5
  • +2

Gužva na cijepljenju protiv covida u Dubrovniku

Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec izrazila je nadu da neće biti problema te da će sustav testiranja funkcionirati.

'Zaposlenici će ga plaćati sami, donosit će račun u školu i škola će te račune redovno slati u Ministarstvo za refundaciju', rekla je Hitrec.

Dodala je da nitko neće biti sankcioniran ako se ne bude testirao, ali da, s obzirom na to da u tim uvjetima neće moći ući u ustanovu, može biti posljedica zbog nedolaska na posao.

Hanževački je rekao i da je činjenica da je opterećenje svih u zdravstvenom sustavu, pa tako i obiteljskih liječnika, dramatično povećano u ovim uvjetima.

Zagreb: Testiranje na COVID 19 na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/Pixsell

'A obiteljski su liječnici specifični utoliko što su nas te okolnosti zapravo jako odmaknule od smisla i načina na koji smo radili, odnosno dramatično nam je otežan fizički kontakt s pacijentom, a koji je zapravo temelj funkcioniranja obiteljskog doktora', rekao je Hanževački.

Komentirajući povećan interes za cijepljenje, Pavić Šimetin rekla je da je sigurno jednostavnije cijepiti se nego dva puta tjedno testirati.

'S druge strane testiranje je veliko opterećenje za zdravstveni sustav, pa evo, ono najbolje što možemo napraviti je cijepiti se', rekla je Pavić Šimetin.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!