SABORSKI ZASTUPNIK I ČLAN DSV-A

'Pogurao' suca koji je njegovoj supruzi dosudio odštetu za duševne boli, a sad pita kritičare: Gdje rade vaše supruge?

12.03.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Željko Lacković, nezavisni saborski zastupnik na liniji zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i bivši gradonačelnik Đurđevca, kao član Državnog sudbenog vijeća (DSV) nije se izuzeo od glasanja o napredovanju suca Alena Goluba s Općinskog suda u Koprivnici na Županijski sud u Bjelovaru, iako je upravo Golub njegovoj supruzi Sanji nedavno nepravomoćno dosudio 40.000 kuna odštete za duševne boli u sporu protiv Podravskog lista. Lacković za tportal tvrdi da nije bio u sukobu interesa i upozorava na 'izvlačenje novca iz Podravke za političku borbu'

Ni Lacković, ni Golub nisu smatrali shodnim tražiti izuzeće zbog sukoba interesa i sumnje u nepristranu odluku zbog zajedničke povijesti, piše u utorak Jutarnji list, podsjećajući na zakonsku odredbu prema kojoj je član DSV-a, ukoliko zna za okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristranost, dužan 'odmah obavijestiti Vijeće koje će donijeti odgovarajuću odluku'.

U DSV-u su potvrdili da izuzeće Lackovića nije zatraženo, uz napomenu da je Golub - jedan od tri suca imenovana u Županijski sud u Bjelovaru - imao najveći broj bodova od ukupno 23 prijavljena kandidata. Dodali su da je izuzeće člana DSV-a moguće jedino u odnosu na cjelovit postupak natječaja, a ne samo u odnosu na pojedinog kandidata.

Isto je za tportal ustvrdio i Željko Lacković, čijoj je supruzi sporan bio naslov u Podravskom listu 'Kad je drugi nisu htjeli' - sažetak Lackovićeve izjave o tome da je ona konkurirala na dosta natječaja na području županije i nikad nije bila pozvana na razgovor. Podravski list time je otvorio problem nepotizma prilikom zapošljavanja Sanje Lacković u knjižnici, čiji je osnivač Grad u trenutku kad joj je suprug najmoćniji čovjek u Đurđevcu, piše Jutarnji list, podsjećajući i da je Podravski list neuspješno tražio da se zbog bliskosti suca Goluba i Lackovića taj sudac izuzme od odlučivanja u njihovu slučaju.

Lacković o Golubu: Nismo kućni prijatelji

Lacković ističe da je viši sud odbio izuzeće Goluba uz zaključak da ne postoji odnos koji bi utjecao na konačnu presudu u postupku, a samu tu odluku uzima kao 'logičan razlog' zbog kojeg nije tražio izuzeće u DSV-u. Opovrgava i navod glavnog urednika Podravskog lista Roberta Mihaljevića da su on i sudac Golub kućni prijatelji. 'Nikada nisam bio u njegovoj kući, niti on u mojoj. Znam ga s fakulteta i sa suda jer radim kao odvjetnik na ovom području', tvrdi Lacković.

Njegovoj je supruzi sudac Golub dosudio odštetu u iznosu od 40.000 kuna za duševne boli. Za usporedbu, policajcu napadnutom na dužnosti dosudio je 5660 kuna odštete, iako je policajac zbog boli, straha i potrebe za njegom tražio 14.000 kuna. Ženi zaposlenoj u Konzumu, koja je zbog skliskog poda na radnom mjestu pala i slomila ručni zglob, dosudio je 20.000 kuna odštete, piše Jutarnji.

Sukob Mira Bulja i Željka Lackovića u sabornici Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Lacković, međutim, ne dvoji u stručnost suca Goluba. 'Sudac Golub ušao je u natječaj s najvećim brojem bodova i bio je najbolje ocijenjeni sudac. Jedini je od 23 kandidata magistar pravnih znanosti s 57 objavljenih znanstvenih i stručnih radova; čovjeka citiraju profesori u udžbenicima. Ne vidim zašto bi se problematiziralo moje izuzeće. Da je sudac Golub s 10. mjesta bio izabran među tri suca, a ja se nisam izuzeo, onda bi to imalo određenu konotaciju. Ovako smatram da je konotacija pogrešna', kaže Lacković, dodajući da sudski postupak i nivo odnosa sa sucem Golubom nikako nisu utjecali na njegov stav o kandidatima na natječaju.

Sudjelovanje na lokalnim izborima

Po njegovu sudu, aktualni napadi na njega posljedica su aktivnosti Podravskog lista, odnosno koprivničke izdavačke kuće Planmedije. 'Oni su sudjelovali na lokalnim izborima kao moji protukandidati. Glavni urednik Robert Mihaljević bio je kandidat na listi za gradonačelnika Koprivnice, a vlasnik Mladen Švaco bio je protukandidat na izborima za župana - na njegovoj listi bila je i njegova redakcija', kaže Lacković, a tportalu je dostavio i Švacin izborni plakat objavljen u Podravskom listu.

Lacković upozorava na objavljene neistine, poput one da je kao gradonačelnik imenovao svoju suprugu na mjesto ravnateljice Gradske knjižnice. 'Niti sam ja tada bio gradonačelnik, niti je ona ravnateljica', kaže. Krajem siječnja Povjerenstvo za sukob interesa odlučilo je da neće pokrenuti postupak protiv Lackovića jer iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlaze nikakve nezakonitosti niti povrede načela obnašanja javne dužnosti povodom zapošljavanja njegove supruge u Gradskoj knjižnici Đurđevac.

'Mojoj supruzi imputiraju da ne bi smjela raditi u javnom sektoru zato što je moja supruga - iako je završila filozofiju i pedagogiju s prosjekom ocjena 4,9. Na prijemnim ispitima bila je prva na listi iz jednog i drugog... Ja sam jedini u Hrvatskoj četiri godine radio volonterski kao gradonačelnik. Nikad nisam uzeo ni lipu za telefon, putni trošak, litru goriva, a bio sam apsolutni pobjednik u prvom krugu izbora u svom kraju. Moj put u politici sve govori o meni i oni znaju da tu ljudima ne mogu muljati, ali kad se obuku u janjeću kožu, onda puštaju maglu gore', kaže Lacković.

'Neprimjereno je da list ima četiri i pol stranica reklame'

On živi od prihoda svog odvjetničkog društva s tri do četiri odvjetnika, koje, kako kaže, ne radi ovrhe i velike firme, nego po cijele dane rade 'normalnu advokaturu u Zagrebu, Koprivnici, Đurđevcu i Pitomači'.

Tvrdi da Podravski list obilato financira Podravka. 'Potpuno je neprimjereno da jedan list po broju ima četiri i pol stranice reklame, a s obzirom na to da je Podravka državna firma, sumnjam na izvlačenje novca preko marketinga za razračunavanje s političkim neistomišljenicima. Podravka ima budžet od 380 milijuna kuna za promociju, a od toga 180 milijuna za direktni marketing. Prije ugovora s Podravkom, Podravski list bjesomučno je napadao predsjednika uprave te tvrtke, članove HDZ-a i aktualnog župana, a kad su sklopili ugovor, okrenuli su loptu prema meni', kaže Lacković, koji je kao gradonačelnik Đurđevca raskinuo ugovor s Podravskim listom.

MIHALJEVIĆ I ŠVACO

Reakcija iz Podravskog lista

Urednik Podravskog lista Robert Mihaljević potvrdio je za Hinu da se nalazio na izbornoj listi nezavisnog kandidata Antonija Grgića. 'Grgiću je nedostajao još jedan kandidat kako bi kompletirao svoju listu. Budući da nije bilo vremena, ponudio sam mu da stavi moje ime na listu. Ono se nalazilo na posljednjem mjestu te sam odbijao svako sudjelovanje u kampanji', kazao je Mihaljević.

Što se raskida ugovora između Grada Đurđevca i Podravskog lista tiče, Mihaljević tvrdi da je to učinjeno zato što Lacković od izdavačke kuće nije dobio ono što je tražio, a tražio je čak 90 posto rabata za izbornu kampanju. Odnosno da za vlastitu promidžbu plati 100 kuna, a da mu se zauzvrat osigura novinski prostor vrijedan 1000 kuna. 

Vlasnik Podravskog lista Mladen Švaco u telefonskom je razgovoru izjavio da nije meritoran 'davati dijagnozu za stanje Željka Lackovića'.

Podsjeća na aferu Fimi media o izvlačenju novca preko marketinga za izborne aktivnosti. 'A ovo što radi Planmedia napad je na političke neistomišljenike. Kad su pisali protiv mene, nisam imao problem s tim, ali sad ih pozivam da objave gdje rade supruge glavnog urednika i vlasnika', poručuje Lacković.

Tvrdi da on podržava zaštitu novinara i godinama je kao odvjetnik zastupao Podravski list i druge novine, ali 'ovdje je čista politika sakrivena iza novinarskog pera'.

'Prihvaćam to da novinari mogu imati politička uvjerenja, stajališta i opredjeljenja, ali kada izlaze na izbore, trebali bi to i napisati, na kojim su izborima i kada bili, baš kao što novinari koji pišu o burzi moraju na kraju teksta napisati da nemaju nikakve vlasničke udjele, dionice i interese', predlaže Lacković.