manji paušali

Ovo je 15 zastupnika koji su u svibnju neopravdano izostali s posla

06.06.2018 u 10:33

Bionic
Reading

Petnaest saborskih zastupnika neopravdano je u svibnju izostalo sa skupne saborske sjednice, najviše su, po tri dana, izostali Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) i nezavisni Željko Lacković, pa će im mjesečni paušali od 1500 kuna, biti 'tanji' za po 450 kuna

U 14 radnih dana, po dva neopravdana 'skupili' su SDP-ova Milanka Opačić i Mostov Marko Vučetić, po jedan 11 zastupnika: troje HDZ-ovih (Darko Horvat, Ivan Kirin i Grozdana Perić), po dvoje SDP-ovih (Romana Jerkovi i Mihael Zmajović) i Mostovih (Tomislav Panenić i Ante Pranić), Glasova Vesna Pusić, Reformist Darinko Dumbović, nezavisni Ivica Mišić i HDS-ov Goran Dodig.

Zastupnicima koji su izostali po dva dana od paušala će se oduzeti po 300 kuna, a onima s jednim izostankom po 150 kuna.

Unatrag deset mjeseci, od kada se neopravdani izostanci kažnjavaju, najviše zastupnika, 27, izostalo je u prosincu i srpnju (26), najmanje u travnju, samo Esih.

Za svibanj će se, dakle, zastupnicima od paušala ukupno oduzeti 3.150 kuna, što pribrojeno proteklim mjesecima daje svotu od preko 38 tisuća kuna.

  • +9
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan. Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.