ljetnom vremenu došao je kraj

Pogoršanje vremena: Meteorolog poručuje - pripremite jesensku odjeću i kišobrane

04.10.2021 u 06:40

Bionic
Reading

Ljetnom vremenu još malo pa je kraj, vrijeme će se u predstojećim danima značajnije promijeniti. Malo kiše u ponedjeljak, pokoji pljusak u utorak, a onda jače naoblačenje - od sredine tjedna bit će oblačno, kišovito, vjetrovito, pa i osjetno hladnije. Više doznajte u prognozi meteorologa Darija Brzoje

Nije to jedna od onih kratkotrajnih promjena kakve smo imali ljeti, ovo će ipak biti nešto ozbiljnije i dugotrajnije. Pripremite jesensku odjeću, kišobrane i kabanice, piše Dnevnik.hr.

U ponedjeljak smo pod prevladavajućim utjecajem grebena anticiklone, iako se sa zapada već gura visinska dolina, a sve bliže su nam i frontalni sustavi. Od sredine tjedna naši krajevi i ovaj dio Mediterana bit će prilično ciklonalno aktivni.

Ipak, većinom sunčano, osobito u kopnenom dijelu zemlje. Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj bit će promjenjivije. Tijekom dana očekuje se i malo kiše, a pokoja kap, uglavnom prijepodne, moguća je i mjestimice na dalmatinskim otocima. U unutrašnjosti lokalno magla, češće u Posavini.

Na sjeveru i u gorju zapuhat će jugozapadnjak, a duž Jadrana umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 8 do 13, a na moru između 15 i 20 stupnjeva.

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, a još jednom bit će i iznadprosječno toplo, i to dosta. Ovo je vjerojatno jedan od posljednjih dana u sezoni u kojem očekujemo 25 do 27 stupnjeva.

Ljetno vrijeme u ponedjeljak bit će i u istočnim krajevima uz uglavnom tek slab vjetar s juga i temperaturu oko 26, 27 stupnjeva u najtoplijem dijelu dana.

  • +14
Kiša u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Manje toplo ipak u gorju i na sjevernom Jadranu. Većinom od 22 do 25 stupnjeva, u Gorskom kotaru oko 20. Ondje će biti promjenjivo oblačno, uz sunčana razdoblja, ali moguće i kišu. Puhat će jugozapadnjak, u višem gorju s jakim udarima, a na moru umjereno i jako jugo.

Južina i u Dalmaciji, no ipak sunčanije i toplije nego na sjeveru. Temperatura će, kao i u kopnenim krajevima, često biti oko 26 ili 27 stupnjeva.

Promjena od utorka

Temperatura mora još uvijek je najčešće 22 ili 23.

U utorak nam stiže početak promjene vremena. Sredinom dana uz južinu još uvijek toplo, no pomalo će nam stizati oblaci, a navečer te u noći na srijedu i kiša. U srijedu potom promjenjivo i kišovito uz jače pljuskove. Vjetar će okrenuti na sjeverni. Sjeverac nam nosi i zahlađenje, osobito u četvrtak, kad će i pojačati. U drugoj polovici tjedna tako će mjestimice biti obilnije oborine, a ovako jesensko vrijeme zapravo ostaje do daljnjega.

Na Jadran u utorak stiže jače naoblačenje s mjestimičnom kišom koja će sljedećih dana biti češća i obilnija. Jugo će sa srijede na četvrtak okretati na buru, a ona će jačati pa će krajem tjedna biti jaka i olujna.