ilegalna gradnja

Pogledajte 'sunčalište' u Primoštenu pod luksuznim vilama koje je građevinska inspekcija naredila ukloniti

06.03.2023 u 18:04

Bionic
Reading

Građevinska inspekcija naredila je uklanjanje montažne platforme za sunčanje postavljene u Primoštenu, a o cijeloj stvari oglasio se i Stipe Petrina, načelnik općine Primošten

U uvali Hodomešćica u Primoštenu nalazi se niz luksuznih vila, a podno njih je prostornim planom predviđena javna plaža. 'Investitor kad je započeo tu gradnju, odnosno, početak inicijative tražio je da mu se tu osigura ta plaža i mi smo na to pristali', za HRT Regionalni dnevnik rekao je Stipe Petrina, načelnik općine Primošten.

Plaža je, zapravo, montažna platforma za sunčanje. Postavljena nezakonito, utvrdila je građevinska inspekcija. 'Naređuje se investitoru Općina Primošten uklanjanje sunčališta izvedenog u duljini oko 40 metara, koje se sastoji od dva podesta od drvenog kompozita, kao i uklanjanje staza i stubišta koje povezuje podeste, sve izgrađeno na pomorskom dobru bez građevinske dozvole', stoji u rješenju Državnog inspektorata.

Investitori vlasnici luksuznih vila

Investitori su, zapravo, vlasnici luksuznih vila - njihovim su novcem plaćeni radovi, tvrde u općini. Oni su tek, u njihovo ime, odradili svu logistiku. I zatražili od županijskog odjela sve potrebne dozvole, ali ne i građevinsku.

'Priložili smo vam sve dokumente, to je vodio njihov arhitekt po ovlaštenju Općine Primošten, a i u odgovorima županijskog Zavoda za prostorno uređenje i za pomorstvo utvrđuje se da je to jednostavna građevina', kazao je Petrina.  Koja ne podliježe obvezi izdavanja građevinske dozvole.

No, inspekcija ne misli tako. 'Navedenim Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima nije određena građevina kakva je izgrađena na pomorskom dobru kod Primoštena, tipa sunčalište pa se na nju ne može primijeniti navedeni Pravilnik', navodi se u rješenju Državnog inspektorata. 

'Ako se ustanovi da je tu nešto protivno Zakonu o gradnji, pa to će se ukloniti pa će se pokušati ishodovati potrebna dokumentacija ako može, ako ne nikom ništa', istaknuo je Petrina.  Kako doznajemo, uklanjanje montažne konstrukcije je počelo, a iz općine Primošten najavljuju kako će investitor ponovno pokrenuti proceduru i sada zatražiti i građevinsku dozvolu.