pOTOPILA GA PLATFORMA

Pogledajte što je ostalo od 'Silnog' nakon što je izvađen s dna luke u Puli

19.12.2017 u 18:15

Bionic
Reading

Brod 'Silni', u vlasništvu tvrtke Brodospas, u utorak je u Puli izvađen s dna luke gdje je bio od 13. studenoga kad je potonuo zbog oštećenja nakon udarca novogradnje naftne platforme koja je nekontrolirano plutala u jakom nevremenu

Akciju je organizirala Lučka kapetanija Pula u koordinaciji s Obalnom stražom, Lučkom upravom Pula, Pomorskom policijom Pula, pulskom javnom vatrogasnom postrojbom, Jadranskim pomorskim servisom iz Rijeke, pulskim brodogradilištem "Uljanik", tvrtkom "Marina Nerezine" d.o.o., specijaliziranom i ovlaštenom za komercijalna vađenja plovila te tvrtkom "Dezinsekcija" iz Pule, izvijestili su iz Iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.

  • +23
Vađenje 'Silnog' Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Potonuli motorni brod 'Silni' izvađen je sa dna luke pomoću dvije lučke plovne dizalice. Jednom je dizalicom brodski trup osiguran tzv. čelik-čelima s krmene strane, dok je druga plovna dizalica na isti način pristupila pramcu te je brod sinkroniziranim manevrom u potpunosti izvađen iz mora i odložen na maonu.

Potom je otegljen u brodogradilište "Uljanik" gdje je i osiguran čime je akcija uspješno okončana.

Tijekom vađenja potonulog motornog broda more je onečišćeno u manjem je intenzitetu i u kontroliranim uvjetima, koje je odmah sanirano budući da je brod bio opasan plutajućim branama.