'OLIMPIJSKE IGRE' RATA

Pogledajte senzacionalan slet u Sjevernoj Koreji

23.07.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja počela je svoje tradicionalne 'Olimpijske igre' velebnim spektaklom u kojemu su sudjelovale tisuće izvođača, slaveći komunističku Koreju i dinastiju Kim koja tom zemljom vlada više od šest desetljeća

Festival Arirang na kojemu ove godine prevladava ratna tematika, otvoren je u ponedjeljak navečer na golemom stadionu 1. svibnja, jednom od najvećih sportskih objekata u svijetu koji može primiti 150.000 ljudi.

Ovaj slet, koji se održava svake godine od 1. svibnja 1946., postao je zaštitni znak Demokratske Narodne Republike Koreje.

'Prikazani su iznimno zanimljivi motivi koji pričaju epopeju o junaštvu naših vojnika u ratu za oslobođenje domovine', rekla je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA, smjerajući na Korejski rat.

KCNA je prenosila dijelove svečanosti, među kojima i govore u čast utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga, koji je umro 1994., i njegova sina Kim Jong-Ila.

Agencija nije navela je li sadašnji čelnik Kim Jong-Un, koji je u prosincu 2011. naslijedio oca Kim Jon-Ila nakon njegove smrti, došao na slet.

Festival će trajati do 9. rujna, a svaki tjedan će se održati po pet predstava.

Olimpijske igre rata


Ranijih godina festival se završavao dijelom programa posvećenim Kini u znak prijateljstva Sjeverne Koreje i njezina moćnog susjeda i saveznika.

No njihovi su se odnosi zategnuli zadnjih mjeseci. Peking želi spriječiti destabilizaciju korejskog poluotoka i nezadovoljan je zbog nuklearnih prijetnja Sjeverne Koreje i njezine ravnodušnosti prema međunarodnim sankcijama.

Dio festivala posvećen Kini 'donekle je izmijenjen', rekao je Simon Cockerell, glavni direktor putničke agencije Koryo Tours, specijalizirane za putovanja u Sjevernu Koreju.

'Taj je dio bio malo internacionaliziraniji i spominjale su se i druge zemlje, među kojima i Rusija', istaknuo je.

Festivalom će se u subotu obilježiti i 60. godišnjica primirja, potpisanog 27. srpnja 1953., kojim je završen trogodišnji rat u kojemu je poginulo između dva i četiri milijuna ljudi. Istog dana predviđena je i velika vojna smotra u Pjongjangu.