trijumf u prvom svjetskom ratu

Pogledajte kako su Britanci i Francuzi obilježili bitku koja je bila 'crni dan za njemačku vojsku'

08.08.2018 u 19:20

Bionic
Reading

Velika Britanija i Francuska obilježile su u utorak 100. godišnjicu bitke kod Amiensa koja im je otvorila put prema pobjedi u Prvom svjetskom ratu, na svečanosti u gotičkoj katedrali u tom gradu na sjeveru Francuske.

Britanska premijerka Theresa May i vojni časnici pročitali su pisma i pjesme boraca iz te bitke na koju se često zaboravlja, a koja je borbe izvela iz rovova i otvorila put potpisivanju primirja 100 dana poslije.

"Amiens je bio simboličan za 'Entente Cordiale' (Srdačni sporazum), suradnju bez koje bi pobjeda bila nemoguća", rekao je princ William.

"Danas se vraćamo da naučimo više o iskustvu onih koji su u tome sudjelovali tijekom povijesnog ljeta 1918., kako bi odali počast palim žrtvama svih nacija, prisjetili se svih onih koji su sudjelovali u tom velikom pothvatu i proslavili prijateljske veze koje povezuju naše nacije."

Svečanosti su nazočili potomci vojnika koji su se borili u toj bitki zajedno s dužnosnicima iz Francuske, Kanade, Australije, Irske i SAD-a.

May je pročitala izvadak iz ratnih memoara tadašnjeg britanskog premijera, Davida Lloyda Georgea, u kojem se on prisjeća da "ni sama britanska vojska nije shvatila razmjere i značenje trijumfa koji su tog dana postigli".

Bitka je počela u 4,20 sati ujutro 8. kolovoza 1918., kada je 900 savezničkih topova otvorilo vatru u iznenadnom napadu na njemačke snage.

Savezničke snage napredovale su u jednom danu gotovo 13 kilometara, zaplijenile 450 topova i zarobile 12.000 njemačkih vojnika, što je bilo veliko postignuće u ratu koji su do tada obilježavali minimalni pomaci i rovovski status quo.

  • +7
Obljetnica bitke kod Amiensa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Savezničke snage izgubile su u trodnevnoj bitki 19.000 vojnika, dok je među Nijemcima bilo 27.000 ubijenih i ozlijeđenih.

Njemački general Erich Ludendorff rekao je tada da je ta bitka bila "crni dan za njemačku vojsku".

U ofenzivi je sudjelovalo gotovo 100.000 australskih, britanskih, kanadskih i francuskih vojnika.

Bitka kod Amiensa Izvor: Društvene mreže / Autor: Discovery UK