seizmolozi napravili video

Pogledajte kako je Zagreb pogodilo gotovo tisuću potresa u 24 dana

18.04.2020 u 22:40

Bionic
Reading

Seizmološka služba Republike Hrvatske objavila je video koji prikazuje epicentre potresa na području grada Zagreba, a koji imaju magnitudu veću od 0,6 po Richteru i koji su se dogodili od 22. ožujka do 14. travnja 2020. godine.

U tom razdoblju od 24 dana zabilježeno je 145 potresa koje su osjetili građani magnitude iznad 1,3 po Richteru. Seizmografi su zabilježili još oko 850 potresa magnituda manjih od 1,3, prenosi HRT.

Podsjetimo, niz od tisuću potresa počeo je u jutarnjim satima 22. ožujka odnosno točno u 6:24, kada je Zagreb pogodio snažan potres magnitude 5,5 stupnjeva.

U animaciji kružići su predstavljeni proporcionalno magnitudi potresa. Vrijeme na filmu prikazano je u UTC vremenu, koje je do ljetnog računanja vremena 29. ožujka jedan sat, a nakon toga dva sata manje nego u Hrvatskoj.

Vizualizacija potresa u Zagrebu Izvor: Društvene mreže / Autor: Seizmoloska Sluzba

Materijale i katalog za video pripremile su seizmologinje iz Seizmološke službe dr. sc. Marija Mustać, Helena Latečki mag. phys.-geophys. uz pomoć i iskustvo prof. dr. sc. Davorke Herak, profesorice u mirovini. Video je pripremila Matejka Ivančić, mag. ing. comp.