IZVOZNI HIT IZ BIH

Pogledajte kako izgleda 'crni grom iz Hadžića' – ručni raketni bacač koji su konstruirali umirovljenici

23.12.2019 u 19:38

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići izvezao je ovih dana u Slovačku prvu seriju ručnog bacača RPG 7 MX2, u čijem razvoju su podjednako sudjelovali zaposlenici TRZ-a Hadžići, ali i umirovljeni radnici u namjenskoj industriji koji su svoje znanje i iskustvo stavili na raspolaganje zavodu

Direktor Tehničko-remontnog zavoda Hadžići Meho Rekić prilikom predstavljanja prvog međunarodnog ugovora naglasio je da je narudžba iz Slovačke 'povijesni trenutak, ne samo za TRZ, već i za cijelu državu', pišu bosanskohercegovački mediji.

'Prvi kupac je tvrtka iz Slovačke, a za bacač se zanimaju i mnoge druge zemlje. Bacač je proizveden u suradnji TRZ-a Hadžići i domaćih tvrtki s kojima smo radili na principu podugovarača i kooperanata. Iskoristili smo sve dostupne kapacitete kako bismo uposlili što više ljudi u BiH i osigurali to da što više novca ostane u našoj državi. Ponosni smo na činjenicu da je 95 posto djelo bosanskohercegovačkog rada i znanja, a kao rezultat toga sada imamo proizvod koji je vrlo tražen na tržištu i koji je potpuno neovisan o bilo kome', izjavio je Rekić za BiznisInfo.

Konstruktori ovog RPG-a tvrde da bacač može izdržati više od 1000 ispaljivanja, što je velika prednost u odnosu na slične proizvode drugih proizvođača. Ovo standardno protuoklopno oružje za višekratnu upotrebu lansera ima efektivni domet od 800 metara kod statičnih meta, dok mete u pokretu pogađa raketom na udaljenosti od 400 metara.

'Crni grom iz Hadžića', kako mu tepaju zaposlenici TRZ-a, nastao je na temelju bacača RPG-7 sovjetske proizvodnje koji se proizvodio u nekadašnjem zavodu bivše JNA - TRZ-u Hadžići. Riječ je o bacaču kalibra cijevi lansera 40 milimetara koji bojevom glavom probija homogenost čelika do 600 milimetara. Rakete koje koristi mogu biti probojne, fragmentacijske i termobarične, a koristi i optički nišan domaće proizvodnje.

Izvor: Pixsell / Autor: Al Jazeera Balkans

Proizvođač ističe da je RPG 7 MX2 konvencionalno naoružanje koje još uvijek ne proizvode ni zemlje s namjenskom industrijom razvijenijom od bosanskohercegovačke te naglašavaju da ga u regiji proizvode tek Bugarska i Češka, dok Hrvatska još uvijek radi na njegovom razvoju.

Valja napomenuti da je TRZ Hadžići u lipnju 2016. godine bio pred gašenjem, a sada izlazi na tržište s novim proizvodima koje su sami razvili. Temeljna djelatnost im je remont teškog naoružanja pa trenutno rade remont haubica za crnogorsku vojsku.

U TRZ-u Hadžići najavljuju nove proizvode, među kojima su padobran za mine, zaštitna oprema za pirotehničare, vojsku i policiju, a već iduće godine trebali bi početi s razvojem novog automatskog bacača raketa MK 19.