višecijevni raketni bacači

Poljaci više nisu mogli čekati američke HIMARS-e pa su za 3,6 milijardi dolara našli dostojnu zamjenu u Južnoj Koreji, evo o čemu je riječ

07.11.2022 u 19:00

Bionic
Reading

Umjesto da strpljivo čeka svoj red kako bi dobila američke topničke sustave višecijevnih raketnih bacača HIMARS, Poljska je prošlog tjedna potpisala ugovor s Južnom Korejom o nabavi čak 288 samohodnih višecijevnih bacača raketa (MLR) koji mogu ispaliti nekoliko različitih vođenih ili nevođenih topničkih projektila. Riječ je o K239 Chunmoo, pandanu američkom sustavu M270, a tportal donosi više o oružju za koje je Varšava osigurala 3,6 milijardi dolara

Poljska je najozbiljnije pristupila jačanju obrane u strahu od ruskih prijetnji. O tome ponajviše govori ugovor o broju kupljenih primjeraka koji premašuje ukupan broj sustava K239 Chunmoo koje je južnokorejska tvrtka Hanwha Defense proizvela od 2014. do 2022. Sporazum između Varšave i Seula potpisan je manje od pola mjeseca nakon što je poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak odobrio okvirni ugovor za isporuku 288 sustava sposobnih lansirati projektile različitih kalibara. Prema ugovoru, prvi K239 trebali bi stići do sredine iduće godine, a cjelokupan proces naoružavanja južnokorejskim višecijevnim bacačima trebao bi biti okončan do kraja 2027.

Prema najavama poljskog ministarstva obrane, prvi K239 dolaze u 18. mehaniziranu diviziju koja nosi nadimak Željezna divizija, a oformljena je 2018. u sklopu napora da se proširi i modernizira poljska vojska usred pojačanih napetosti s Rusijom. Diviziju bi prema planu trebale činiti 1. varšavska oklopna brigada i 21. podhalska brdska brigada te bi im se trebala priključiti i 19. mehanizirana brigada, a koja je u procesu ustrojavanja od 2019. Daljnje jačanje formacije, ističe se u planovima, trebalo bi biti dovršeno do 2025., a prvih 18 sustava Chunmoo u redovima poljske vojske bit će spremno do kraja iduće godine.

Sustav K239 Chunmoo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hanhwa Defense

Tvrtka Hanwha Defense osigurat će u sklopu ugovora paket obuke tehničkog osoblja, kako u Koreji, tako i u Poljskoj, a logistički paket uključuje skladište dijagnostičke opreme i rezervnih dijelova. Hanwha će pružati i servisnu pomoć u Poljskoj. Realizacija ugovora ići će u fazama, što je povezano s planiranim širim opsegom transfera tehnologija i proizvodnje, o čemu je tportal već pisao. To će, tvrdi poljsko ministarstvo obrane, omogućiti optimalno upravljanje cjelokupnim programom, a posebice će omogućiti brzo postizanje operativnih sposobnosti poljskih oružanih snaga nabavom suvremene vojne opreme.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Coverage

K239 Chunmoo je vrlo sličan popularnim američkim raketnim bacačima M270A1/2, ali na kotačima, i kompatibilan je s GMLRS-om, ATACMS-om i nekim projektilima korejske proizvodnje, uključujući jednostavne projektile kalibra od 131 milimetar, kojih može biti do 20 u paketu, te balističke rakete dometa do 290 kilometara. Zanimljivo je to da se dva bloka jednog lansera mogu puniti različitim projektilima. Istodobno, brzina paljbe sustava je 12 visokopreciznih projektila u minuti, a vrijeme punjenja oba spremnika iznosi sedam minuta.

Potpisivanje ugovora između Poljske i korejske kompanije Hanwha Defense Izvor: Profimedia / Autor: Marcin Obara / PAP

Preciznije, raketni sustav Chunmoo u dva raketna kontejnera može ispaljivati nevođene projektile K33 spomenutog kalibra 131 milimetar dometa 36 kilometara, nevođene projektile KM26A2 kalibra 230 milimetara i dometa 45 kilometara, visokoprecizne vođene projektile kalibra 239 milimetara i dometa 80 kilometara, projektile kalibra 400 milimetara i dometa 200 kilometara, kao i balističku raketu KTSSM-II dometa do 290 kilometara, a koja je u razvoju. Osim toga, planira se povećati domet projektila od 239 milimetara na 200 kilometara.

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Weapon Detective

Korejski lanseri Chunmoo bit će postavljeni na šasije kamiona Jelcz poljske proizvodnje s konfiguracijom 8x8, čiji motor Hyundai Doosan Infracore DV11K ima 450 KS i omogućuje maksimalnu brzinu od 80 kilometara na sat. Poljska inačica sustava koristit će lokalno proizveden integrirani sustav borbenog upravljanja Topaz, kao i streljivo koje će se uskoro početi proizvoditi u poljskim tvornicama. Također, bit će opremljeni komunikacijskim sustavima koji se proizvode u Poljskoj. Riječ je o sustavima težine 31 tonu, čiju posadu čine tri člana, dok je operativni domet kamiona 450 kilometara. Inače, interes za Chunmoo je krajem rujna ove godine pokazala Norveška te namjerava nabaviti te sustave i prilagoditi ih za vlastite potrebe u suradnji s lokalnom Kongsberg grupom. Chunmoo se zasad koristi u Južnoj Koreji, koja u svojem sastavu ima 281 takav sustav, te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, državi koja je nabavila 12 primjeraka.