ZVER U SRBIJI

Pogledajte izručenje Sretka Kalinića

25.08.2010 u 07:26

Bionic
Reading

Zloglasni pripadnik 'zemunskog klana' Sretko Kalinić izručen je u noći s utorka na srijedu Srbiji, javljaju beogradski elektronski mediji.

Njegovo je izručenje provedeno u suradnji hrvatske i srbijanske policije, a prebačen je zrakoplovom srbijanske vlade, pojasnio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić

Kalinić je u Srbiji u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića te na još 40 godina zatvora zbog drugih ubojstava, otmica i ostalih teških kaznenih djela. Zbog toga što mu je suđeno u odsutnosti, moći će zatražiti ponavljanje postupaka.

Kalinić, prvi hrvatski državljanin izručen Srbiji, što je omogućeno zaključivanjem sporazuma o međusobnom izručenju između Hrvatske i Srbije, otkriven je u Zagrebu nakon što ga je u lipnju kraj jezera u Rakitju teško ranio drugi pripadnik "zemunskog klana", Miloš Simović

Veljović: suradnja Hrvatske i Srbije zadala odlučujući udarac organiziranom kriminalu

Direktor policije Republike Srbije Milorad Veljović komentirao je sinoć sudsku presudu Sretku Kaliniću, pripadniku zloglasnog 'zemunskog klan', istaknuvši kako je suradnja Hrvatske i Srbije "zadala odlučujući udarac organiziranom kriminalu".

"Suradnja dviju zemalja predstavlja povijesnu stvar na ovim postorima. Ona je na neki način zadala odlučujući udarac organiziranom kriminalu", rekao je Milorad Veljović u telefonskom razgovoru za Dnevnik 3 HTV-a, odgovarajući na pitanje koliko je suradnja dviju država oslabila organizirani kriminal u obje zemlje.

Veljović drži da je ta suradnja "pravi primjer kako mogu surađivati dvije policije u regiji", dodajući da očekuje da će ga slijediti sve zemlje u regiji.

"Suradnja dvaju policija pokazuje da se organizirani kriminal, njihovi ideolozi, prvi put suočavaju sa situacijom koja za njih nije očekivana. Siguran sam da će oni pokušati uzvratiti udarac, ali mi to nećemo dopustiti i to će još više učvrstiti suradnju i opredjeljenje u borbi protiv organiziranog kriminala", rekao je Veljović.

Kazao je i kako 'odluka Ministarstva pravosuđa RH, kojom se omogućava ekstradicija Sretka Kalinića, inače državljanina Hrvatske, pokazuje svu ozbiljnost dviju država, kao najbitnijih čimbenika na Balkanu koji su prvi put na ovim prostorima stvorili političku klimu i preduvjete da borba protiv organiziranog kriminala nema alternative'.