KOD CRKVE SJEĆANJA

Pogledajte idilu na napadnutom berlinskom sajmu dva sata prije krvoprolića

  • +5

Adventski sajam par sati prije krvavog napada

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Naš novinar bio je danas oko 18 sati na adventskom sajmu kod berlinske Gedächtniskirche tj. Crkve sjećanja koja je samo dva sata kasnije postala poprište brutalnog krvoprolića. Nepoznati se vozač kamionom zaletio u okupljene, što podsjeća na ljetošnji teroristički napad u Nici te je ubio najmanje devet ljudi, a deseci su ranjeni. Tportal donosi ekskluzivne fotografije berlinskog sajma dva sata prije nego što se dogodio napad, koje svjedoče o adventskoj idili koja je večeras brutalno prekinuta

U centru nekadašnjeg Zapadnog Berlina, parsto metara od poznatog kolodvora Zoo, nalazi se Crkva sjećanja (Gedächtniskirche), jedna od omiljenih turističkih lokacija glavnog grada Njemačka. Ova je crkva sagrađena za vladavine cara Wilhelma, a značajno je oštećena u borbama za oslobođenje Berlina 1945., ali nikad nije do kraja obnovljena, kako bi podsjećala na tragediju nacizma i sve što je taj period značio za Njemačku, Europu i svijet.

Crkva sjećanja okružena je modernističkim, ostakljenim zgradama bogatog kvarta Charlottenburga te i zato privlači pažnju - ruina kao najljepša građevina na trgu s kojim započinje poznata ulica za šoping Kurfürstendamm. Tu se redovito krajem godine postavlja i adventski sajam koji je i ove godine bio jedan od najpopularnijih u Berlinu.

Kada sam tamo bio oko 18 sati - crkvena su zvona u jednom trenutku označila točno vrijeme - sajam nije bio pretrpan ljudima, jer špica je uvijek oko 20 sati, kada se i kamion zabio u ljude. Oko Crkve sjećanja je bilo smješteno stotinjak drvenih kućica u kojima se prodavala hrana, razne potrepštine i unikati te naravno kuhano vino i topli punč. Uz lijepe svjetlosne dekoracije i božićnu glazbu ljudi su se bezbrižno družili, kupovali, jeli i pili, a sudeći po tome da se moglo čuti dosta stranih jezika, vjerojatno je bilo i prisutno dosta turista.

Na adventskom sajmu kod Gedächtniskirche zadržao sam se oko pola sata, a onda se uputio S-Bahnom prema Alexanderplatzu. Samo dva sata kasnije adventska je idila brutalno prekinuta napadom koji njemačke vlasti još ne nazivaju terorističkim.

Zanimljivo, vijest o napadu nije se munjevito proširila ulicama Berlina, jer kada sam se oko 22 sata vraćao u stan u Neuköllnu, u metrou nije uopće vladala napeta atmosfera niti je itko spominjao da se dogodio napad.