682 milijuna dolara

Pogledajte čime Švedska namjerava osvježiti ukrajinsku ratnu mornaricu i riječnu flotu

28.02.2024 u 05:56

Bionic
Reading

Švedska, najnovija članica NATO-a, pomagala je Ukrajini gotovo odmah nakon početka otvorene ruske agresije na tu zemlju, a Stockholm je prošlog tjedna najavio dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti od 682 milijuna dolara, uključujući prijenos opreme i novca za nabavku oružja. Među najavljenom opremom su topničke granate, protutenkovski i protuzračni projektili, ali i sustavi koji bi trebali ojačati ukrajinsku ratnu mornaricu i njezinu riječnu flotu

Službeni Stockholm izvijestio je da će ojačati sposobnosti ukrajinske riječne flote prebacivanjem deset jurišnih čamaca tipa CB90 i 20 desantnih čamaca tipa G-boat. Vijest o najnovijoj donaciji priopćio je švedski ministar obrane Paul Jonson, ističući da je paket potpore razvijen u skladu s potrebama Ukrajine.

'Budući da nemamo neograničene resurse u vlastitoj vojnoj strukturi, važno je stvoriti uvjete za isporuku novorazvijene obrambene opreme', kazao je Jonson, precizirajući da će Švedska, pored jurišnih i desantnih čamaca, isporučiti Ukrajini povodne mine i torpeda, prijenosne protuzračne sustave RBS 70, protutenkovske komplekse, bacače granata Carl Gustaf i topničko streljivo, ručne bombe te medicinsku opremu i vozila hitne pomoći.

Većina navedene opreme i naoružanja već se aktivno koristi u ukrajinskim obrambenim snagama, no Kijev bi prvi put trebao dobiti borbene čamce za izvođenje operacija u morskom i riječnom području. Očekuje se da će švedski jurišni i desantni čamci značajno poboljšati sposobnosti ukrajinskih marinaca u operacijama prijelaza rijeka, ali i pružiti nove mogućnosti ratnoj mornarici i snagama za specijalne operacije u borbenim misijama na Crnom moru.

CB90 je oklopni jurišni čamac koji je razvila švedska tvrtka Dockstavarvet, dio Saaba. Riječ je o iznimno brzom i okretnom čamcu koji može izvoditi izuzetno oštre zaokrete pri velikoj brzini, usporavati od najveće brzine do potpunog zaustavljanja u 2,5 dužina plovila i prilagođavati svoj kut nagiba tijekom plovidbe. Njegova mala težina, plitak gaz i dva vodena mlaza omogućuju mu rad pri brzinama do 40 čvorova (74 kilometra na sat) u plitkim obalnim vodama. Vodene mlaznice plovila su djelomično kanalizirane, što s podvodnim kontroliranim površinama, sličnim onima na podmornicama, daje dodatnu upravljivost.

Savršen za diverzantske operacije na okupiranom Krimu

Ovaj je čamac dizajniran za brzo isporučivanje jurišnih skupina, provođenje udarnih operacija, obalnu stražu, patroliranje i podršku specijalnim operacijama. Također se može koristiti za istraživanje, miniranje vodenog područja, nadzor i prikupljanje obavještajnih podataka, pri čemu se koristi instalirani lokacijski radar. Čamac dužine 15,9 metara može prevesti do 21 vojnika u punoj borbenoj opremi ili teret do 4,5 tona. Doskok se pak nalazi na središnjem dijelu, ispod kormilarnice, a tom prilikom se provlači kroz nosnu rampu. Osim toga, zbog malog gaza može pristati uz nepripremljenu obalu.

CB90 je naoružan s tri kupole, od kojih je jedna smještena iza kormilarnice, a druge dvije nalaze se sa strane plovila. Unutar kupola je Browningova strojnica M2HB kalibra 12,7 milimetara ili automatski bacač granata Mk 19 kalibra 40 milimetara. Osim toga, za udarne ili diverzantske misije može se naoružati lakim protubrodskim projektilima RBS 17 SSM, što je jedna od inačica poznatog Hellfirea. Također je sposoban nositi četiri pomorske mine težine 2,8 tona, odnosno šest dubinskih bombi.

Švedska pomoć Ukrajini Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Arco Ardon

Borbeni čamac ima dva Scanijina dizelska motora snage 600 kilovata i dvije vodene mlaznice Kamewa FF, a one mu omogućuju oštre manevre i postizanje brzine do 45 kilometara na sat u plitkim obalnim vodama. Analitičari ocjenjuju da su čamci ove klase savršeni za isporuku ukrajinskih diverzantskih postrojbi kroz Crno more do Krimskog poluotoka zbog njihovih plovidbenih karakteristika i kapaciteta.

Gaz od samo 20 centimetara

Vrijedno je spomenuti to da ruski specijalci koriste kopiju CB90, poznatu kao čamac projekta 03160 Raptor, a ukrajinske snage više puta su ga uništile tijekom aktualnog sukoba. Osim švedske ratne mornarice i uskoro Ukrajinaca, CB90 u različitim inačicama koriste norveška, grčka, malezijska, meksička, britanska i peruanska ratna mornarica, a iranska Revolucionarna garda dva je takva čamca 2011. godine oduzela američkoj ratnoj mornarici.

Uz CB90, Švedska će Ukrajini donirati 8-metarske desantne čamce tipa G-boat, a oni mogu prevesti do osam vojnika. Dizajnirani su za brzo premještanje malih pješačkih skupina preko rijeka ili na moru unutar arhipelaga. Valja naglasiti da, zbog gaza od samo 20 centimetara, mogu ploviti samo plitkim uvalama, za razliku od drugih plovila.

Izvor: Društvene mreže / Autor: FP Daily News

G-boat je opremljen Yanmarovim ili motorom Volva od 230 konjskih snaga, a on može ubrzati do maksimalnih 30 čvorova, odnosno 55 kilometara na sat. Kako nije dizajniran za borbu, nema kupola s cijevima, već su jedina vatrena sredstva pješačko naoružanje koje nose posada i osam vojnika. Uz švedsku, koristi ga finska ratna mornarica na brojnim jezerima u toj zemlji.

Prema navodima analitičara, G-boat bi se u rusko-ukrajinskom ratu najbolje mogao iskoristiti na Dnjepru, gdje se ova vrsta opreme aktivno koristi za potporu mostobranima na lijevoj obali te rijeke u regiji Herson. U isto vrijeme zbog svoje male veličine nije pogodan za operacije na otvorenom moru.