Magura V5

Potapaju sve pred sobom: Ovim kamikazama upravljaju ukrajinski obavještajci

21.02.2024 u 05:53

Bionic
Reading

Premda ukrajinske kopnene snage trpe zbog sve veće prednosti Rusije u topništvu, pomorske kampanje Kijeva protiv ruske Crnomorske flote daje spektakularne rezultate. Ukrajinci su prošle srijede, manje od dva tjedna nakon što su uništili raketni brod Ivanovec, potopili desantni brod Cezar Kunikov klase Ropuča. U obje misije na Krimu korišteni su mornarički dronovi tipa Magura V5 domaće proizvodnje, a tportal donosi više o tim pomorskim kamikazama kojima upravljaju vojne obavještajne snage Ukrajine

Zapovjedništvo ukrajinske ratne mornarice izvijestilo je da su pripadnici Vojne obavještajne službe (GUR) u ukrajinskim teritorijalnim vodama u blizini Alupke, grada na južnom rubu Krimskog poluotoka, koji je Moskva anektirala 2014., potopile amfibijski brod Cezar Kunikov. Čelnik GUR-a Andrij Jusov izvijestio je da su u napadu korišteni mornarički dronovi Magura V5, ali je odbio precizirati koliko je bespilotnih plovila bilo raspoređeno za potrebe ove uspješne misije. Dodao je tek zanimljivu podudarnost da je brod Cezar Kunikov potopljen točno na 81-godišnjicu pogibije sovjetskog mornaričkog časnika po kojem je dobio ime.

Jusov je otkrio da je operacija bila pripremana duže vrijeme te da su pripadnici GUR-a s ukrajinskom ratnom mornaricom pratili rute kretanja ruskih ratnih brodova u ukrajinskim teritorijalnim vodama Crnog mora te usklađivali prikupljene podatke. Privatna obavještajna tvrtka Ambrey, koja je analizirala videosnimku napada na ruski brod, zaključila je da su u potapanju Cezara Kunikova sudjelovala najmanje tri bespilotna plovila te da je on vjerojatno potonuo nakon što se jako nagnuo na bok.

Ukrajinski mediji objavili su da je napad izvela postrojba specijalnih obavještajnih snaga GUR-a po imenu Grupa 13, a koja je početkom veljače ove godine napala i ruski raketni čamac Ivanovec. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je da ruske operacije spašavanja nisu bile uspješne i vjeruju da većina posade nije preživjela potapanje. Ruska vojska, kao i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odbili su komentirati napad na Cezar Kunikov, ali su nešto kasnije izjavili da je tijekom veljače u Crnom moru uništeno šest ukrajinskih pomorskih dronova.

Uništena trećina Crnomorske flote

Potapanje Cezara Kunikova posljednji je u nizu ukrajinskih napada bespilotnim plovilima i projektilima na ruske brodove i pomorske objekte koji su pomogli razbiti moskovsku blokadu Crnog mora. Prema Kijevu, od početka otvorene ruske agresije na Ukrajinu u veljači 2022., ukrajinske snage uništile su 25 ruskih vojnih brodova, među kojima je i podmornica. Službeni Kijev tvrdi da je to trećina Crnomorske flote koja operira u istoimenom unutarnjem moru.

Ukrajinci su u posljednja dva napada na ruske brodove koristili bespilotna površinska plovila Magura V5, nabavljena putem zaklade United 24. Prema ukrajinskom državnom vanjskotrgovinskom poduzeću SpetsTechnoExport, Magura V5 je višenamjenski bespilotni površinski čamac sposoban za obavljanje zadaća motrenja, izviđanja, patroliranja, traganja i spašavanja te protuminske protumjere i druge specijalne borbene misije.

Prema podacima ukrajinskog ministarstva digitalne transformacije, riječ je o plovilu dužine 5,5 i širine 1,5 metara te operativnog dometa koji se proteže do 833 kilometra. Autonomija Magure iznosi do 60 radnih sati, brzina krstarenja je 41 kilometar na sat, a maksimalna brzina iznosi čak 78 kilometara na sat. Ova pomorska kamikaza ima nosivost od 320 kilograma eksploziva, a za navigaciju koristi automatski GNSS, inercijalni INS putem senzora ili pak vizualno vođenje.

Jeftino, kriptografski zaštićeno i učinkovito

Dizajneri Magure tvrde da se plovilo može boriti protiv neprijateljskih površinskih brodova, kako na moru, tako i u vojnim bazama u zaljevima. Pritom koristi sustav autopilota, video podsustave, uključujući noćno promatranje, redundantne komunikacijske module i borbenu jedinicu koja se sastoji od autonomne upravljačke stanice, transportnog i skladišnog sustava te podatkovnog centra. Uz to, Magura je kriptografski zaštićena 256-bitnom enkripcijom, a njezina ukupna cijena iznosi 270.000 dolara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ukrinform TV

To je poprilično mala cijena ako imamo na umu to da je Cezar Kunikov korišten za prijevoz streljiva do ruskih položaja te da je riječ o brodu koji je bio dodatno naoružan s dva topa AK-725 kalibra 57 milimetara, osam raketnih lansera SAM i 22 raketna bacača A-215 Grad-M. Bitno je reći i da je Cezar Kunikov bio u mogućnosti prevesti do 10 glavnih borbenih tenkova ili 12 BTR oklopnih vozila te 340 vojnika ili do tri glavna borbena tenka, uz tri samohodna minobacača 2S9 Nona-S, pet oklopnih vozila MT-LB i četiri kamiona.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

Ako pridodamo i Magurin nedavni uspješan napad na raketnu korvetu Ivanovec, koja je opremljena čitavim nizom protubrodskih i protuzračnih projektila, slobodno se može zaključiti da Ukrajinci imaju kvalitetnu i pristupačnu protumjeru za rusku Crnomorsku flotu.