SMRT NA CESTAMA

Poginulo 233 djece, a ozlijeđeno ih 17.543

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.09.2009 15:12
  • Objavljeno 03.09.2009 u 15:08
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Hrvatski autoklub (HAK) na današnjoj su konferenciji za novinare pozvali vozače na oprez u prometu, obzirom da u ponedjeljak započinje nova školska godina, u kojoj će se na cestama u Hrvatskoj naći i oko 40 tisuća novih sudionika u prometu, koji kreću u prvi razred.

Načelnik Uprave policije Zoran Ničeno izvijestio je kako će policijski službenici obići sve osnovne škole, gdje će prvašićima održati edukativna predavanja o ponašanju u prometu, te im podijeliti prigodne materijale, među kojima i sigurnosne fluorescentne trake kako bi ih vozači bolje uočavali u prometu.

Policija će, kako je rekao, u sklopu tradicionalne akcije 'Djeca prijatelji u prometu', tijekom rujna pojačano nadzirati ceste, raskrižja, te mjeriti brzinu, kako bi se broj poginule i stradale djece na hrvatskim prometnicama smanjio.

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je poginulo 17 djece, među kojima njih 12 kao putnici u autu, a petoro kao pješaci. Lani je u istom razdoblju stradalo 14 djece i to 10 u vozilu, troje pješaka, a jedno dijete kao vozač.

Tijekom proteklih deset godina na hrvatskim je prometnicama poginulo 233 djece, a ozlijeđeno ih je 17.543.

Prema podacima MUP-a najčešće stradavaju djeca u dobi od 10 do 14 godina, te tinejdžeri u dobi od 15 do 18 godina.

Posljednjih godina posebno zabrinjava struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovali u prometu. I dok su ranije najčešće stradavali kao pješaci, danas, kako je rečeno, najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Policija upozorava na nepropisan prijevoz djece na prednjim sjedalima, vožnju nevezane djece na stražnjim sjedalima, te upotrebu neprilagođenih auto-sjedalica.
To je, kako je rečeno, problem na koji će se usmjeriti preventivno i represivno djelovanje policije.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić je upozorila kako njezinom uredu često dolaze pozivi roditelja, koji se žale na nepostojanje nogostupa, semafora ili ugibališta, a u nekim slučajevima djeca čak prilikom izlaska iz autobusa moraju uskakati u jarak pored ceste.

Na današnjem je skupu također istaknuta i potreba uvođenja prometne kulture u nastavu, kao bi se djeca što kvalitetnije educirala o sudjelovanju u prometu.

S ciljem takve, što kvalitetnije zaštite djece, sudionika u prometu u Hrvatskoj će se 5. i 6. rujna organizirati prometno-edukativna akcija 'Sigurno i vješto u prometu 2009.', a središnje događanje predviđeno je na zagrebačkom Jarunu 5. rujna, obzirom da samo u Zagrebu, u ponedjeljak u školu kreće 7.500 prvašića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi