DOVRŠEN DRUGI DIO FIMI MEDIJE

Podignute optužnice protiv Mladinea, Beuka, Crnjaka...

04.04.2012 u 10:29

Bionic
Reading

Četiri mjeseca nakon USKOK-ove optužnice za aferu Fimi media protiv Ive Sanadera, HDZ-a i drugih osoba, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu danas je okončalo drugi dio te afere. Podignute su optužnice protiv Vinka Mladinea, Darka Beuka, Maria Crnjaka, Jurica Prskalo, Zlatka Korpara i Josipa Sapunara

Županijsko državno odvjetništvo je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignulo tri optužnice protiv čelnika HAC-a, Hrvatskih šuma i Fonda za zaštitu okoliša: Maria Crnjaka (1949.), Jurice Prskala (1962.), Josipa Sapunara (1972.) i Zlatka Korpara (1967.) te protiv Vinka Mladinea (1942.) i Darka Beuka (1957.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.
Prvom optužnicom terete se Crnjak i Prskalo da su kao predsjednici Uprave Hrvatskih autocesta, zajedno s članom Uprave Josipom Sapunarom, od kraja 2005. do sredine 2009. godine na traženje Mladena Barišića i Ive Sanadera angažirali društvo Fimi Media.

Imali su 'zadatak' angažirati Fimi mediju za nabavu raznih roba i usluga pod uvjetima koje je u ponudama određivala njegova direktorica Nevenka Jurak, svjesni da se isto na tržištu može nabaviti znatno povoljnije, ali i znajući da se poslovanjem s društvom Fimi Media pribavljaju sredstva za financiranje HDZ-a, čije provođenje je okrivljeni Sapunar koordinirao i nadzirao.

'U cilju realizacije navedenog stručnim službama Društva nalagali su angažman društva Fimi Media o čemu je Uprava donosila potrebne odluke, a isto su tražili i od poslovnih partnera kojima su u visini plaćenih iznosa društvu Fimi Media odobravani dodatni radovi od strane Hrvatskih autocesta. Na opisani način društvu Hrvatske autoceste je prouzročena šteta u iznosu od 7.811.885,97 kuna', navodi se u optužnici ŽDO-a.

Prskalu i Korparu se istom optužnicom stavlja na teret da su kao predsjednici Uprave društva Autocesta Rijeka-Zagreb, od sredine 2007. do sredine 2009. godine, na traženje Ive Sanadera i Mladena Barišića također angažirali društvo Fimi Media pod uvjetima koje je određivala njegova direktorica Nevenka Jurak. I oni su, tvrdi se u optužnici, bili itekako svjesni da se isto na tržištu može nabaviti po nižoj cijeni, ali da to čine radi punjenja HDZ-ovog 'crnog fonda'. Svojim djelima su oštetili društvo Autocesta Rijeka-Zagreb u iznosu od 1.249.074,79 kuna.



Drugom optužnicom
okrivljenog Vinka Mladinea se kao direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tereti da je od travnja 2008. do kraja 2009. godine na traženje Barišića angažirao Fimi Medju za pojedine poslove, svjestan svih pozadinskih elemenata. U poslovima s Fimi Mediom, koji su realizirani na temelju ugovora koje je potpisao okrivljenik, Fondu je nanesena šteta u iznosu od 1.671.640,96 kuna.

Trećom optužnicom se okrivljenom Darku Beuku, kao predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma, stavlja na teret da je od rujna 2006. do prosinca 2007. godine, ponovno na traženje Sanadera i Barišića, angažirao Fimi Mediju i tvrtci stvorio gubitak od 1.061.296,65 kuna