UZIMA GLASOVE LJEVICI

Podemos pretekao socijaliste, ali ne i narodnjake

04.02.2015 u 18:04

Bionic
Reading

Da su danas izbori u Španjolskoj, stranka Podemos koja se bori protiv mjera štednje bila bi iza vladajućih narodnjaka, a ispred socijalista, pokazala je anketa objavljena u srijedu, a Reuters ocjenjuje kako ti rezultati otvaraju pitanje političke stabilnosti zemlje

Nitko ne bi dobio uvjerljivu većinu i glavne stranke morale bi koalirati, vidi se iz ankete koju je proveo Centar za sociološka istraživanja (CIS). Idući španjolski izbori moraju se održati do kraja godine.

Zbog niza korupcijskih skandala i oštrih mjera štednje, na rekordno nisku razinu pala je potpora konzervativnoj Narodnoj stranci (PP) i socijalistima, strankama koje dominiraju španjolskom politikom otkako se krajem sedamdesetih zemlja demokratizirala.

Najviše se okoristila stranka Podemos koja postoji tek godinu dana, a ljevičarska politika i rast popularnosti priskrbile su joj usporedbu s grčkom Sirizom koja je odnedavno na vlasti.

PP bi na izborima danas dobio 27,3 posto glasova, a Podemos 23,9. Socijalisti bi bili treći s 22,2 posto, pokazala je anketa provedena u siječnju na 2500 ispitanika.

Budući da Podemos uzima glasove ljevice, socijalisti će možda morati birati između velike koalicije s protivnicima iz PP-a i vlade ljevice pod vodstvom Podemosa.