MILIJARDE DOLARA

'Pod Vojvodinom leži Panonsko more plina'

27.05.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Ispod Vojvodine nalazi se 'Panonsko more plina' čija se vrijednost mjeri u milijardama dolara, ali je najveći problem dosad bio kako ga izvaditi. Sve govori u prilog tezi da će i taj problem uskoro biti riješen, piše novosadski Dnevnik

Srbija je energetski ovisna zemlja, osobito kada je riječ o prirodnom plinu, jer se oko 90 posto potrebnih količina uvozi uz Rusije. Teško je procijeniti hoće li nove tehnologije bušenja, kao i veće ulaganje u istraživanje i proizvodnju plina doprinijeti smanjenju ovisnosti o uvoznim energentima, no činjenica je da se u Naftnoj industriji Srbije (NIS) istražuje i povećava proizvodnja prirodnog plina, piše Dnevnik

Naime, NIS je priopćio da su primjenom nove tehnologije bušenja, tzv. slim hole drilling, otkrivena mala plinska nalazišta u Banatu. Ta metoda prvi put se primjenjuje 'na ovim prostorima' u svrhu istraživanja nafte i plina, a projekt je pripremljen u Znanstveno-tehničkom centru NIS-a.

Zasad su na području Vojvodine zaživjele dvije bušotine malog prečnika, u blizini Melenaca kod Zrenjanina, koje su potvrdile očekivanja istraživača. Ispitivanjem jedne od bušotina utvrđeno je postojanje dva manja plinska nalazišta, a kod druge bušotine su otkrivena tri mala ležišta plina koja se trenutno ispituju. Koristeći tehnologiju 'slim hole', NIS planira do kraja 2016. otvoriti oko 25 bušotina.

Prošle je godine u Srbiji, uz 95 bušotina, proizvedeno oko 670 milijuna kubnih metara prirodnog plina. Procijenjene rezerve plina u Srbiji iznose oko 30 milijardi kubnih metra, a moguće je da su i veće. Iako je teško precizirati vrijednost tih rezerva, imajući u vidu da je nabavna cijena kubnog metra plina koji se uvozi iz Rusije oko 0,4 dolara, može se pretpostaviti da ispod površine zemlje u Srbiji leži oko 12 milijardi dolara.