ČEKAJU SE NALAZI PRETRAGA

Pod kontrolom svi koji su kontaktirali s oboljelima

19.07.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Rezultati analize koja će pokazati koliko je učenika od 31 sumnjivog slučaja iz šibenske gimnazije zaraženo svinjskom gripom znat će se danas kasno navečer ili sutra

Cijeli Šibenik je u iščekivanju nalaza infektologa koji će pokazati jesu li srednjoškolci koji su se vratili s maturalnog putovanja iz Španjolske oboljeli od svinjske gripe ili imaju običnu virozu.

Do sada je liječničku pomoć zbog povišene temperature, glavobolje i iscrpljenosti zatražio 31 učenik.

'S obzirom na situaciju u Republici Hrvatskoj, do danas je potvrđeno 26slučajeva oboljenja, od čega se većina smatra izliječenima.

Opetovano naglašavamo kako je zdravstveni sustav Republike Hrvatske pripravan na pandemiju nove gripe tipa A(H1N1).

Stožerza praćenje pojavnosti nove gripe tipa A(H1N1) i dalje je u 24-satnomkontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom zakontrolu i prevenciju bolesti, te će o daljnjim aktivnostima redovitoizvještavati hrvatsku javnost', stoji u priopćenju Ministarstva.

Dr. Suzi Vatavuk, epidemiolog i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko kninske županije kaže kako je Referentni centar za influencu u Zagrebu zatrpan uzorcima, pa nisu sigurni da će u nedjelju dobiti rezultate testiranja na svinjsku gripu šibenskih srednjoškolaca.

Svi učenici, osim jedne djevojke, kaže Milinović, pušteni su kući, a zadržana je učenica koja je imala vrlo visoku temperaturu.

'Učenici kojima je to bilo potrebno primili su antivirusnu terapiju i može se reći da je riječ o blagim simptomima gripe tipa A H1N1. Još prije nego što su učenici stigli u Šibenik za županijsku bolnicu osigurano je 200 doza antivirusnih lijekova', rekao je Milinović.

Sve osobe koje su bile u kontaktu s učenicima su pod kontrolom, no Milinović navodi da u Šibeniku nema potrebe za panikom, piše Jutarnji list.

Jedan od roditelja pitao se žašto djeca nisu pregledana već u Španjolskoj, s obzirom da su već tamo pokazivala znakove bolesti.

Podsjetimo, prva dva autobusa u Šibenik su iz Šanjolske stigla u subotu ujutro. Vijest o mogućnosti zaraze bolnica je dobila oko 13 sati, kada je savjesna učenica iz posljednjeg autobusa majci, voditeljici zaraznog odjela, javila da 10-ak suputnika ima visoku temperaturu i bolove u mišićima.

'Odmah po dojavi kćeri dr. Babić, a u autobusu se nalazilo još nekoliko djece naših liječnika, obavijestili smo kolege sa Zavoda za javno zdravstvo, koji su odlučili autobus presresti na odmorištu Krka i pregledati djecu sa simptomima', rekao je ravnatelj Opće bolnice Šibenik Željko Burić.

Poslana su u bolnicu da bi im se uzeli brisevi koji će potvrditi ili otkloniti sumnju u svinjsku gripu. Istaknuo je da nikakve panike u bolnici nije bilo, a tek nakon što je procurila vijest o presretanju autobusa, na pregled su se počela javljati djeca s temperaturom i simptomima sličnima gripi iz prvih dvaju autobusa. Djeci su uzeti brisevi te su poslana na kućnu njegu.

'Radi mjera opreza, osobama koje su bile u neposrednom kontaktu s bolesnicima podijeljena je antivirusna terapija, a samo je jedna učenica zbog visoke temperature zadržana', tvrdi Burić. Kada su shvatili da bi se moglo dogoditi da se sljedećih dana, zbog inkubacijskog razdoblja, sa sličnim simptomima javi veći broj djece, oslobodili su mjesta na zaraznom odjelu.

I u Sloveniji je zabilježen slučaj moguće grupne zaraze svinjskom gripom. Grupa od 30-ak maturanata koja se brodom vratila iz Grčke tužila se na simptome tipične za novu gripu. Svi su odvedeni u Dom zdravlja u Novoj Gorici gdje su im uzeti uzorci. Rezultati analize još nisu objavljeni.

Šibenikom se, inače, velikom brzinom proširila vijest o virozi, pa su se službi Hitne medicinske pomoći, osvjedočili smo se, tijekom subotnjeg posljepodneva javljali brojni građani sa simptomima sličnim gripi. Za to, naglašava dr. Burić, nema nikakve potrebe, piše Slobodna Dalmacija.

'Nema nikakvog razloga za paniku. Svi srednjoškolci koji su nam došli dobili su adekvatnu terapiju i upućeni su svojim kućama, nitko nije hospitaliziran. Oni su u izolaciji u svojim domovima po svim uzusima struke, a ukoliko analize pokažu potrebu za drugačijom odlukom, to ćemo i napraviti. Imamo i lijekove i adekvatno bolničko okruženje za liječenje', rezimirao je ravnatelj Opće bolnice Šibenik.