trajat će godinama

Počinje obnova zagrebačke katedrale: Ona je majka vjernicima i mjesto čašćenja zemaljskih ostataka Alojzija Stepinca

04.11.2020 u 18:23

Bionic
Reading

Zagrebačka nadbiskupija izvijestila je da je u srijedu počelo postavljanje građevinske skele koja će omogućiti još detaljniji uvidi u oštećenja katedrale nastala u potresu i početak procesa njezine sanacije. Postavljanje skele oko apside zagrebačke katedrale te u njezinoj unutrašnjosti trebalo bi trajati četiri do šest tjedana. Očekuje se da će zbog posebne osjetljivosti i značenja građevine, proces obnove katedrale biti zahtjevan i dugotrajan proces koji zahtjeva uključivanje širokog kruga stručnjaka. Iz Zagrebačke nadbiskupije podsjećaju da se u potresu 22. ožujka srušio kameni vrh južnog tornja i dio zvonika na čijem vrhu je bio pričvršćen pozlaćeni križ s gromobranskim šiljkom.

Kameni elementi su pali dijelom na skelu koja se upravo prilagođavala za radove završene treće faze obnove južnog zvonika i pritom su oštetili dio treće galerije dovršene netom prije Božića.

Dio tornja pao je na krov katedrale kojeg je probio na više mjesta, a najveći dio kamenih elemenata pao je u dvorište između katedrale i Nadbiskupskog dvora.

Neposredno nakon potresa uočeno je kako je uz vrh južnog tornja srušena i balustrada iznad apside, vrhovi baldahini kontrafora, te da je u padu dijelova tornja znatno oštećena druga kontrafora lađe na južnom pročelju.

Na ulazu ispred sakristije, srušen je vrh timpanonske kućice s križnom ružom, srušeni su svi vrhovi baldahina nad kontraforama.

Vidljivo je i znatno oštećenje vrha piramide-krova iznad južnog stubišta, a dio vrha na sjevernom stubištu kod oltara sv. Ladislava ostao je nagnut i nije pao.

Unutar katedrale bilo je puno žbuke i komada kamenih rebara, uočene su jače pukotine svoda između kamenog rebra i opečenog svoda. Pripremljen je građevinski lift za pristup tavanskim prostorijama gdje je uočen lom kamena južne zabatne kućice u koji je udario dio tornja i križa.

Oštećeni su i svodovi, zidovi su pukli, pomaci zidova slomili su rozete u prozorima na apsidi, a znatno su oštećeni i vitraji u samom svetištu. Kasnijim promatranjima uočeno je vertikalno puknuće sjevernog južnog zida na spoju zidova apside i zidova lađe.

Nova zapadna fijala s treće galerije se odlomila i pala na skelu, a nađena je i odlomljena jugoistočna rigalica na trećoj galeriji. Kod toga pregleda skele uklonjeni su dijelovi koji su pali s tornja, a visili su na zaštitnom platnu.

Penjanjem po sjevernom tornju do visine 75 metara uočeno je oštećenje zida kamenog stubišta, te su vidljive manje pukotine u svodovima tornja. Zbog prijetnje urušavanja, 17. travnja uklonjen je vrh sjevernog zvonika katedrale.

"Osim iznimne kulturne važnosti, uloga katedrale je prvenstveno duhovna: ona je majka crkva svim vjernicima Zagrebačke nadbiskupije i sjedište zagrebačkog nadbiskupa. Osim toga, ona je mjesto čašćenja zemaljskih ostataka bl. Alojzija Stepinca, rado štovanog u cijelom narodu, ali i šire", podsjeća se u priopćenju.