MORH

Počeo ukrcaj sredstava i tehnike Hrvatske vojske u Kninu za Litvu

05.01.2020 u 18:46

Bionic
Reading

Na Željezničkom kolodvoru u Kninu u nedjelju je počeo ukrcaj vojnih sredstava i tehnike koja će se koristiti u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi gdje se nalaze pripadnici 2. hrvatskog kontingenta, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova

'Prebacivanje vojne postrojbe te vojne opreme i naoružanja s lokacije razmještaja na lokaciju gdje će se provesti zadaća sposobnost je koju svaka postrojba mora imati. Brigada ima značajno iskustvo po pitanju prebacivanja tehnike i ljudi željeznicom', kazao je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadni general Tihomir Kundid.

Dodao je kako je provedba takvih oblika transporta, odnosno vojnih konvoja definirana obvezujućom NATO publikacijom.

'Danas krećemo s ukrcajem 15 borbeno oklopnih vozila Patria, od kojih 13 manevarskih, jedna recovery i jedna sanitetska Patria. Isto tako, ukrcat ćemo šest kamiona, dva terenska vozila i jedno M-ATV vozilo', pojasnio je zapovjednik voda u 3. mehaniziranoj bojnoj Pauci poručnik Josip Domagoj Župić. Rekao je i da pripadnici postrojbe već više od godinu dana sudjeluju u ciklusu obuke na borbeno oklopnim vozilima.

U ponedjeljak se nastavlja s ukrcajem kontejnera s opremom.

Dolazak sredstava i tehnike u Litvu predviđen je za 12. siječnja. Glavninu snaga drugog hrvatskog kontingenta koji broji ukupno 188 pripadnika u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFPBG - enhanced Forward Presence Battle Group) u Republici Litvi, čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.