NAKON 13 GODINA PLANIRANJA

Počeo popis stanovništva SAD-a

15.03.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Nakon višemjesečne kampanje u medijima, preko lokalnih zajednica, crkvi i škola, u SAD-u je u ponedjeljak počela prva faza popisa stanovništva u kojoj se na adrese više od 120 milijuna kućanstava poštom šalju upitnici, što ih građani sami trebaju ispuniti i poslati, a u svibnju će popisivači pokucati na vrata onih koji to ne učine

Uspjeh te prve faze, odnosno postotak građana koji ispune upitnike i vrate ih plaćenom kuvertom Statističkom uredu SAD-a, što su dužni po zakonu, odredit će konačnu cijenu popisa za koji je vlada namijenila 14,5 milijardi dolara.

Prema navodima čelnika Statističkog ureda, za svakih jedan posto više upitnika vraćenih poštom uštedjet će se 85 milijuna dolara, jer kada se upitnik šalje poštom, cijena je 42 centa, a dolazak popisivača u kuću košta 56 dolara.

'Nakon 13 godina planiranja znanstvenika iz triju predsjedničkih administracija, sada je sve u tvojim rukama, Ameriko. Uspjeh, točnost i učinkovitost popisa sada ovisi o postotku Amerikanaca koji će vratiti poštom svoje upitnike', izjavio je glasnogovornik Statističkog ureda Steven Jost

Statistički ured predviđa da upitnici poslani na gotovo 48 milijuna adresa neće biti vraćeni jer na pola njih više nitko ne stanuje, što je pogoršano višegodišnjom krizom s ovrhama nad kućama. Od svibnja će oko 650.000 popisivača početi posjećivati svako kućanstvo u SAD-u koje nije vratilo upitnik.

SAD ima oko 306 milijuna stanovnika

Američki ustav traži da se svakih 10 godina popišu sve osobe u zemlji zbog redistribucije mjesta u Predstavničkom domu Kongresa. Broj kongresnika iz svake od 50 saveznih država ovisi o broju njenih stanovnika, dok su u Senatu sve zastupljene jednako s po dva mjesta.

Popis je ključan i za utvrđivanja izbornih jedinica za Kongres, kao i za određivanje godišnje raspodjele više od 400 milijardi dolara iz saveznih fondova gradovima i naseljima diljem SAD-a za škole, bolnice, javni prijevoz i ceste, hitne službe i druge lokalne potrebe. Zbog toga je od ključne važnosti da se popišu sve osobe, uključujući i beskućnike, kojih je u SAD-u oko tri milijuna, te ilegalne doseljenike čiji se broj procjenjuje na oko 12,7 milijuna.

Ukupno se procjenjuje da SAD ima oko 306 milijuna stanovnika.

Upitnik ima 10 jednostavnih pitanja, uključujući koliko osoba živi u kućanstvu, je li stan unajmljen ili u vlasništvu, broj telefona, a za svakog člana kućanstva traži se ime, spol, datum rođenja, rasa i naznaka je li hispanoameričkog podrijetla.

Po prvi put Statistički ured šalje 13,5 milijuna dvojezičnih upitnika u četvrti s puno govornika španjolskog jezika. Posebni se napori čine oko popisa hispanoameričkih doseljenika jer oni čine glavninu ilegalnih useljenika i strahuju da će biti deportirani ako se odazovu popisu stanovništva.