kod kolodvora

Policajac izboden nasmrt u Bruxellesu, sumnja se na teroristički napad

10.11.2022 u 22:02

Bionic
Reading

Jedan policajac je preminuo, a drugi je ozlijeđen nakon napada nožem u Bruxellesu u četvrtak u 19:15 u blizini željezničke stanice. Belgijski pravosudni dužnosnik rekao da sumnjaju na teroristički napad

Osumnjičeni napadač je ubijen, javljaju lokalni mediji.

'Jednu od naših patrola nožem je napao muškarac', rekla je policija. 'Dvojica policajaca potom su pozvala pojačanje. Policajac iz druge patrole upotrijebio je vatreno oružje kako bi 'neutralizirao' napadača. Dva ozlijeđena policajca i napadač prebačeni su u bolnicu', dodala je policija, prenosi WSAZ. Jedan od policajaca, kojeg je napadač ubo nožem u vrat, preminuo je u bolnici, navodi portal Le Soir. Imao je između 25 i 30 godina. Drugi policajac nalazi se na odjelu intenzivne njege.

Sudski dužnosnik rekao je za Associated Press da postoji 'sumnja na teroristički napad'. Prema neslužbenim navodima belgijskih medija, napadač je uzvikivao 'Allahu Akbar', a navodi se i da je ilegalno došao u zemlju, piše Forbes. Belgijski mediji pišu da je počinitelj ranije danas u policijskoj postaji u Evereu rekao da će ubiti policajce. Ispitan je nakon tog, a potom pušten na slobodu. Motiv napada je nepoznat, a zbog policijskog očevida zatvoreno je nekoliko ulica.

Belgijski premijer Alexander De Croo izrazio je sućut obitelji i prijateljima poginulog časnika. 'Naši policajci svakodnevno riskiraju svoje živote kako bi osigurali sigurnost naših građana. Današnja tragedija to još jednom pokazuje', rekao je premijer. Napad su osudili i ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden te gradonačelnik Bruxellesa Philippe Close.

Ovaj napad dogodio se šest godina nakon što su briselska zračna luka i stanica metroa bombardirani u terorističkom napadu, koji su izveli ljudi za koje se vjeruje da su pripadnici Islamske države.