SUD U KARLOVCU

Počelo suđenje Linićevom prijatelju Jozi Kalemu za prijevaru i krivotvorenje

28.04.2016 u 18:57

Bionic
Reading

Na karlovačkom Općinskom sudu započelo je u četvrtak suđenje Jozi Kalemu, gospodarstveniku iz Rijeke i njegovoj tvrtki Rimostu, sljednici tvrtke Ripetrol, za prijevaru u gospodarskom poslovanju i ovjeravanje neistinitog sadržaja, pri čemu Općinsko državno odvjetništvo (ODO) predlaže oduzimanje nezakonite imovinske koristi od 103 milijuna kuna. Kalem je široj javnosti poznat kao blizak prijatelj bivšeg ministra financija Slavka Linića

Kalema optužnica tereti da je, s nakanom da ostvari nepripadnu materijalnu korist, 30. srpnja 2009. u Vrbovskom s bivšim vlasnikom kamenoloma IGMIvicom Pađenom potpisao ugovor o kupoprodaji nekretnina u Tounju, ali i aneks s raskidnom klauzulom koja kupcu nameće poduzimanje dodatnih obveza od sklapanja glavnog ugovora, 'čime je preuzeo obveze iako je znao da ih nema namjeru ispuniti'. Kasnije je Kalem 'bez znanja prodavatelja 31. srpnja 2009., zatajivši aneks ugovora, podnio prijedlog za uknjižbu vlasništva pa je zemljišno-knjižni odjel suda dopustio uknjižbu na nekretninama u korist Ripetrola', tvrdi tužiteljstvo.


Svjedočeći na sudu Pađen je rekao da se osjeća i prevaren i oštećen te da su dogovori, ugovori i aneksi o preuzimanju IGM-ovih hipotekarnih kredita bili samo manevri da ga se kao vlasnika i direktora tvrtke prisili da 'nešto potpišem i ostane bez kamenoloma'.

Odgovarajući na pitanja suca Leona Kovačića, Pađen je rekao da su sve bile samo odvjetničke igre nakon kojih je pristao da Jozi Kalemu za pet milijuna kuna proda svojih 99,2 posto dionica, za što je dobio kaparu od 730.000 kuna, no nikada i razliku.

Također je tvrdio da mu nikada nije bila namjera prodati IGM Tounj Kalemu, da je smatrao da je 'kupoprodajni ugovor Kalemu potreban samo kao zalog da bi dobio kredit, temeljem upisa i zemljišne knjige, ali da bi tvrtka otplaćivala kredit iz poslovanja kroz 15 godina i dobila brisovno očitovanje u zemljišnim knjigama'.

Sudac ga je podsjetio da je potpisao kupoprodajni ugovor, da se nije žalio na rješenje upisa u zemljišne knjige Ripetrola kao novog vlasnika te ga je nakon daljnjeg detaljnog ispitivanja čak upitao je u vrijeme potpisivanja tih ugovora bio 'poslovno sposoban te je li tada znao čitati'.

Pađen je odgovorio da se prevara sastoji u tome da su Kalem i Ripetrol trebali namiriti IGM-ove hipotekarne vjerovnike Hrvatsku poštansku banku (11 milijuna kuna) te Grič petrol (89 milijuna kuna), a da to nikad nije učinjeno i da su došli u posjed i vlasništvo nekretnina za koje nikada nisu platili.

Odvjetnici Joze Kalema, Saša Jelušić i Hrvoje Vukić, ustvrdili su da ni jedna od odlučnih činjenica ne ukazuje na protupravno postupanje pa ni u djelu uknjižbe vlasništva te da je Ripetrol preuzeo na sebe dugove IGM-a što će se, kako su rekli, tijekom dokaznog postupka i dokazati.

Dokazni postupak nastavlja se 7., 8. i 9. rujna saslušavanjem vještaka i drugih svjedoka te čitanjem dokumenata, a odvjetnik Jelušić je za rujan najavio i iznošenje obrane.