dugoročna prognoza

Počelo je obaranjem rekorda, a meteorolozi su nam otkrili kakav je ostatak veljače pred nama

08.02.2019 u 06:23

Bionic
Reading

Hoće li veljača opravdati ugled 'prevrtače', pitali smo u Državnom hidrometeorološkom zavodu i saznali kakvo nam se vrijeme sprema drugoga mjeseca u godini

Početak veljače bio je jedan od najtoplijih od kada postoje mjerenja, a dugoročne prognoze ukazuju da će srednja temperatura u nastavku mjeseca uglavnom biti viša ili barem oko klimatološkog srednjaka, kazali su za tportal dežurni prognostičari iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Pritom, kako razlažu, sljedeći tjedan ipak postoji mogućnost za poneki hladniji dan, ponajprije sredinom tjedna, a negativno bi odstupanje temperature moglo biti značajnije u gorju.

  • +13
Nabujala voda u Pazinčici i Pazinskoj jami Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

U prvim je danima veljače osobito u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu pala obilna kiša, a ukupna je količina osjetno premašila prosječnu mjesečnu količinu za veljaču. No, u nastavku se mjeseca predviđa količina oko prosjeka.

Lokalno obilna oborina (ipak manje izražena od protekle epizode) očekuje se početkom idućeg tjedna na Jadranu i u gorju. Nastavak idućeg tjedna donosi stabilnije vremenske prilike uz mogućnost za slabe oborine.

Vrijeme do 12 .veljače Izvor: Screenshot / Autor: dhmz

'Veljača je poznata po naglim promjenama vremenskih prilika ('veljača prevrtača'), no takve brze promjene dugoročne prognoze ne mogu uhvatiti, stoga se u nastavku mjeseca ne može isključiti poneki prodor hladnijeg zraka ili lokalni višak oborine', zaključili su iz DHMZ-a.

U petak raste temperatura

U petak djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Više će oblaka biti na zapadu tek ponegdje uz malo kiše, a u gorju je moguće i malo snijega. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar na kopnu slab, a na Jadranu će zapuhati umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 3 do 7, na Jadranu između 11 i 15 °C.

Povoljan biometeorološki utjecaj će biti nešto slabiji nego proteklih dana. Zbog toga bi vrlo osjetljivi ljudi na vrijeme mogli imati manje tegobe. Kroničnim se bolesnicima savjetuje izbjegavati veće napore.