GOLEMI ULOZI

Počeli pregovori Irana i šest zapadnih sila

23.05.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Svjetske sile počele su u srijedu u Bagdadu pregovore s Iranom sa željom da se razriješi spor oko teheranskog nuklearnog programa

Iran želi da tim pregovorima dođe do prestanka gospodarskih sankcija, a šest sila, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, nadaju se da će dobiti ustupke u vezi s iranskim programom obogaćivanja uranija.

Uoči pregovora iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi rekao je da će Zapad uzalud vršiti pritisak na njegovu zemlju. Rekao je to samo koji sat prije sastanka na kojem će se pokušati doći do dogovora o nuklearnom programu za koji Zapad tvrdi da bi se mogao upotrijebiti za proizvodnju nuklearnog oružja, a Teheran to uporno opovrgava.


Salehi je na konferenciji za novinare u Teheranu rekao: 'Njihova politika pritisaka i zastrašivanja uzaludna je. Oni moraju prihvatiti politiku pokazivanja dobre volje da bi se taj problem riješio.'

'Zamisli koje su nam poslane upućuju na to da druga strana želi da bagdadski sastanak uspije. Nadamo se da ćemo da za dan-dva donijeti dobre vijesti', rekao je.

Ulozi su golemi, ocijenio je Reuters. Globalna naftna tržišta uznemirena su zbog strogih sankcija nametnutih iranskom izvozu sirove nafte, kao i zbog mogućnosti da Izrael napadne svoga glavnog neprijatelja. Iran je već zaprijetio odgovorom ako bude napadnut.

Ovo je drugi sastanak otkad su sredinom travnja u Istanbulu nakon 15 mjeseci jačanja napetosti nastavljeni diplomatski kontakti.

Salehi je u srijedu kritizirao američki Kongres što prijeti novim sankcijama Iranu: 'Američki kongres ne šalje dobru poruku i to možda znači da Amerika nije spremna pokazati dobru volju', rekao je.

'Ja mislim da je to strateška pogreška. Nadam se da će uskoro doći do dalekosežna dogovora prije nego što nastanu problemi', dodao je Salehi.