krizno stanje

Počeli novi pregovori o izmjenama izbornog zakona u BiH, male šanse za uspjeh

10.02.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka otvorili su u četvrtak u Sarajevu novi krug pregovora o izmjenama izbornog zakona, a čelnik HDZ BiH Dragan Čović uoči početka upozorio kako je vrijeme za dogovor praktično isteklo i da se sve mora riješiti u narednih sedam dana

"Nakon današnjih razgovora znat će se vrlo precizno ima li smisla uopće dalje pregovarati", kazao je Čović novinarima podsjećajući kako je zajednički zaključak pregovora vođenih prije dva tjedna u Neumu bio da nastavak pregovora organiziraju čelnici bošnjačkih oporbenih stranaka.

Istaknuo je kako je nakon neumskih pregovora svima jasno da odrednice poput ustavnih definicija o nacionalnom predznaku za članove Predsjedništva BiH nisu predmet rasprave i moraju ostati, a uvjet hrvatskih stranaka ostaju i dvije izborne liste za hrvatskog i bošnjačkog člana državnog vrha unutar Federacije BiH, kao i specifični dogovor o načinu biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

To su stajališta o kojima se ne razgovara, pojasnio je Čović dodajući kako je to poznato i bošnjačkim strankama, a lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je ipak poručio kako se još uvijek "ima o čemu razgovarati" pa je to i razlog zbog kojega se pregovori nastavljaju u Sarajevu.

Podsjetio je kako hrvatski pregovarački tim ima punu potporu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za sadašnji način vođenja pregovora, a da je HDZ BiH nudio devet različitih prijedloga koje je bošnjačka strana redom odbila.

Od sabora HNS-a najavljenog za 19. veljače očekuje odluke o tome kako dalje nastaviti djelovati, a ponovio je kako u postojećim okolnostima nema uvjeta za provedbu izbora u listopadu pa očekuje da će tada vjerojatno biti pokrenuto i pitanje mogućeg bojkota izbora koji bi trebali biti održani u listopadu, ako do tada ne bude izmijenjen izborni zakon.

"Nemam problem oko riječi bojkot", kazao je Čović dodajući kako su sada sve opcije legitimne jer su rokovi za dogovore praktično odavno istekli.

Na pitanje o tome kani li se u slučaju neuspjeha pregovora povući s čela HDZ BiH Čović je kazao kako će o tome odlučiti stranački sabor u svibnju 2023. godine.

Još je jednom pravdao svoj odlazak u Banju Luku i poruku kako se RS treba očuvati, uz konstataciju kako je taj entitet ustavna realnost i to se mora poštovati. Da bi se to promijenilo, kako je dodao, potrebna je "gruba, radikalna promjena ustava" baš kao i za uspostavu trećeg entiteta, kao i za građansku državu kakva se zagovara iz Sarajeva.

Onima koji to žele Čović je poručio kako trebaju stvoriti ambijent za budućnost BiH i situaciju u kojoj će se u parlamentu stvoriti dvotrećinska većina potrebna u parlamentu za ustavne promjene.

"Ne znam otkuda problem s Republikom Srpskom 2022. godine", kazao je Čović.