napetost i u sjevernoj irskoj

Počeli lokalni izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu: Hoće li birači kazniti torijevce zbog Johnsonovih lockdown tuluma?

05.05.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Birači su u četvrtak ujutro izašli na birališta kako bi glasali na lokalnim izborima širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Konzervativci će sljedećih dana nakon prebrojavanja glasova doznati hoće li platiti cijenu za tzv. Partygate sagu u Downing Streetu, u kojoj su premijer Boris Johnson i kancelar Rishi Sunak kažnjeni zbog kršenja zakona o koronavirusu.

Johnson je, tijekom posjeta zračnoj luci Southampton zadnji dan prije otvaranja birališta, naglasio da je "apsolutno uvjeren" da ima "pravu agendu za zemlju".

Vođa laburista Keir Starmer iskoristio je svoj predizborni skup kako bi istaknuo ono što je nazvao "konstantnim kapanjem nemorala i skandala" u Johnsonovoj administraciji.

Torijevci su osim Partygatea pogođeni nizom kontroverzi. Bivši zastupnik Wakefielda Imran Nasir Ahmada Khan proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje tinejdžera, a veteran Neil Parish dao je ostavku nakon što je priznao da je gledao pornografiju u Donjem domu parlamenta.

U Engleskoj će se više od 4000 vijećnika u 146 vijeća kandidirati za izbore u većim gradovima uključujući Leeds, Manchester, Birmingham i sve 32 londonske četvrti.

Sva 32 vijeća u Škotskoj i sva 22 u Walesu također će održati izbore, a birališta se zatvaraju u 22 sata.

U međuvremenu, visoke napetosti su u Sjevernoj Irskoj, gdje su birači pozvani da odaberu 90 članova zakonodavne skupštine u 18 izbornih jedinica.

Ankete javnog mnijenja sugeriraju da će vjerojatno pobijediti Sinn Fein,  a prema anketama povećava se podrška za Stranku Alijanse.