dom zdravlja istok

[FOTO] Počela s radom postcovid poliklinika, Tomašević na otvaranju pozvao sve one koji su se cijepili da prime i booster

21.12.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Izdvojena post-Covid poliklinika Specijalne bolnice za plućne bolesti počela je u ponedjeljak s radom, a u prostorijama Doma zdravlja Istok pružat će se zdravstvena skrb za preboljele koji imaju simptome postcovid sindroma, istaknuto je na otvorenju Poliklinike

“Do sada je Specijalna bolnica za plućne bolesti obradila više od 2550 post covid pacijenata, sve više raste potreba za rehabilitacijom i vjerujem da je ovo samo prvi u nizu koraka koje će biti važno napraviti”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na otvorenju poliklinike.

Izdvojena Poliklinika s radom je započela danas, a u njoj će se pružati zdravstvena skrb pacijentima koji nakon preboljenja zaraze koronavirusom, imaju postcovid sindrom.

Tomašević je dodao da je izdvojena jedinica Specijalne bolnice za plućne bolesti smještena u prostorijama Doma zdravlja Istok (Hirčeva 1), kako bi se ta zdravstvena usluga i fizički približila pacijentima.

Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti Marinko Artuković najavio je kako će u poliklinici raditi multidisciplinarni tim iz područja unutarnje medicine, kliničke imunologije, kardiologije i ultrazvučne dijagnostike i neurologije, a u siječnju se očekuje početak rada u punom pogonu.

  • +6
Tomašević otvorio izdvojenu post-COVID polikliniku Specijalne bolnice za plućne bolesti Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

“Sada imamo kapacitet za 10-ak pacijenata dnevno, a pretpostavka je da će od siječnja poliklinika skrbiti o 20-ak pacijenata dnevno”, rekao je Artuković dodavši da će se tu liječiti oni s tegobama dišnog, ali i kardiovaskularnog sustava.

Luetić: Pravi učinak pandemije sagledat će se na njenom kraju

Na otvorenju poliklinike, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić istaknuo je kako će se pravi učinak pandemije moći sagledati samo na njenom kraju.

“Međutim, sve je izvjesnije da ćemo uz akutno bolesne ali i one koji podlegnu bolesti, vidjeti ljude koji mjesecima ali i dulje od toga, imaju simptome koji se mogu povezati s postcovid sindromom”, poručio je Luetić te pozdravio inicijativu da se takva ambulanta približi pacijentima.

Zagrebački gradonačelnik osvrnuo se na stanje s epidemijom te pozvao sve one koji su se cijepili, da prime i booster dozu cijepiva, ali i one necijepljene da se cijepe. Istaknuo je i da je su zdravstveni djelatnici jedni od najpogođenijih epidemijom te dodao da su skoro “već dvije godine na nogama, pucaju po šavovima i nose se s epidemijom”.