pazin

Počela izgradnja ceste Rogovići-Lindarski Križ u Pazinštini

22.07.2019 u 14:04

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je otvorio radove na izgradnji državne ceste Rogovići - Lindarski Križ kod Pazina, koja će po dovršetku omogućiti obilazak Pazina i bitno poboljšati prometnu protočnost i sigurnost

Prometnica će biti duga nešto više od šest kilometara, a vrijednost radova koji bi prema planu trebali trajati 20 mjeseci, je gotovo 43 milijuna kuna.

Ta spojna cesta na istarski ipsilon projektirana je za mješoviti promet prosječne brzine do 80 kilometara na sat. Očekuje se promet između tri do sedam tisuća vozila na dan.

Investitor su Hrvatske ceste, projektant Geoprojekt, a graditelj sarajevski Euro-asfalt.

Ministar Butković je kazao kako je projekt iznimno važan za Pazin, jer predstavlja obilaznicu grada, tako da će se sav tranzitni promet izmjestiti iz Pazina.

'Hrvatske ceste su sveprisutne, ne samo u Istri nego i u cijeloj Hrvatskoj. Osim ovoga, pripremaju druge velike projekte u Istri u izgradnji državnih cesta, a to su cesta Veli Vrh-Pula, obilaznica kod Buzeta te cesta Vranje-Lupoglav. To su velike investicije i veliki infrastrukturni projekti koji su sada u fazi pripreme, ali vrlo brzo krećemo u izvedbu, za što smo dodatno izdvojili oko 300 milijuna kuna', rekao je Butković.

Dodao je kako ministarstvo prometa vodi računa o ravnomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva i županija.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić rekao je da se izgradnjom nove ceste stvaraju pretpostavke za izmještanje teretnog prometa koji danas prolazi kroz sam centar grada.

'Izgradnjom ceste stvaraju se pretpostavke za novu kvalitetu života u našem gradu', ocijenio je Krulčić.

Inače, na dionici Istarskog ipsilona od Cerovlja do Rogovića, od predviđena tri ulaza u Pazin (istok, centar i zapad) izvedena su samo dva i to istok (Ivoli) i zapad (Rogovići). Čvor na križanju Istarskog ipsilona i državne ceste Pazin - Vozilići nije izveden, te se promet usmjeren prema Labinu i istočnoj obali Istre prolazeći kroz grad Pazin, odvija državnom cestom.

Problem prolaska tranzitnog prometa kroz centar Pazina pojačano je izražen u ljetnim mjesecima, jer se uz postojeći promet teških teretnih vozila za potrebe tvornice kamene vune u Pićnu povećava i putnički promet. Sve to bitno utječe na sigurnost gradskog prometa, ali i kvalitetu života stanovnika Pazina.