otvorenje

Počela gradnja nadvožnjaka i pristupne ceste u Vinkovcima

30.10.2019 u 13:20

Bionic
Reading

U velikoj vijećnici Vinkovaca u srijedu su svečano otvoreni radovi na izgradnji nadvožnjaka na lokaciji Duge i Borinačke ulice u Vinkovcima te pristupne ceste, ukupno vrijedni 79,9 milijuna kuna

Tim projektom će prigradsko naselje Borinci biti povezano sa središtem grada, a sadašnje zaobilazno putovanje od naselja do centra dugo šest kilometara bit će skraćeno na oko jedan kilometar.

Projekt je sa 78,5 milijuna kuna financiran iz Kohezijskih fondova EU, a ostatak novca osigurat će grad. Uz izgradnju 210 metara dugog nadvožnjaka preko željezničke pruge Zagreb-Tovarnik-državna granica, projekt uključuje i uređenje te modernizaciju Borinačke ulice u dužini od 4,2 kilometra, kao i izgradnju oko tri kilometara biciklističkih te isto toliko pješačkih staza.

'Nadvožnjak preko željezničke pruge je nužno prometno rješenje koje će gradu osigurati bolju, bržu i sigurniju prometnu povezanost prigradskih naselja s centrom', rekla je pomoćnica ministra regionalnog razvoja i EU fondova Kristina Bilić.

Dodala je kako će građanima na raspolaganju biti i nova autobusna linija te pješačke i biciklističke staze, kao ekološki prihvatljivije prometno povezivanje. Napomenula je da je njeno ministarstvo donijelo odluku kojom se grad s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u razdoblju 2021.-2027., čime se omogućuje kvalitetnije korištenje europskog novca.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalio je Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA-i, koja je partner u projektu, a posebnu zahvalu uputio je i bivšoj ministrici regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijeli Žalac. Naglasio je da će se projektom spojiti dva dijela grada te otvoriti novi prometni ulaz u grad, a tom dijelu Vinkovaca dati nova perspektiva.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric istaknuo je da je vinkovački projekt dio većeg Vladina projekta 'Slavonija-Baranja-Srijem', vrijednog 2,5 milijardi eura, od kojega je do sada realizirano 58 posto, odnosno oko 11 milijardi kuna.

Posao izgradnje nadvožnjaka dobilo je Poduzeće za ceste iz Slavonskog Broda, a rok za završetak radova je 24 mjeseca, s tim da je rok za završetak cijelog projekta s monitoringom kraj 2023. godine.