NOVINARKI PREKIPJELO

Pobuna na Russia Today: Ostavka u eteru

06.03.2014 u 09:45

Bionic
Reading

Američka TV voditeljica Liz Wahl upisala se na listu neprijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina kada je u programu Russia Roday - America, koju financira ruska vlada, objavila da podnosi ostavku zbog neslaganja s Putinovom intervencijom u Ukrajini

Wahl je dugo 'kuhala' ostavku, izjavila je u ekskluzivnom razgovoru za Daily Beast.

'Kada sam počela raditi, znala sam u što se upuštam, ali mislim da sam bila opreznija i nastojala ostati što objektivnija', kaže Wahl. Na ostavku su je prisilili opetovani pokušaji nadređenih da cenzuriraju njezin rad i izvrnu istinu, kaže voditeljica, kojoj je ostavka bila jedini način da očuva integritet.

Ostavka novinarke RT-a

'Kao reporterka na RT-u suočena sam s brojnim etičkim i moralnim izazovima, osobito zato što dolazim iz obitelji u kojoj su baka i djed došli ovdje kao izbjeglice za vrijeme Mađarske revolucije, ironično, da bi pobjegli od sovjetskih snaga', rekla je Wahl u programu uživo, nakon što je pročitala izvještaj o tome da je nova ukrajinska vlada, koja je potjerala proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, sastavljena uglavnom od fašista i neonacista.

'Veoma sam sretna što sam odrasla ovdje u SAD-u. Ja sam kći veterana. Moj partner je liječnik u vojnoj bazi, u kojoj svaki dan gleda krajnju cijenu koju ljudi plaćaju za ovu zemlju. I to je razlog zbog kojeg ne mogu biti dio TV mreže koja uljepšava Putinova djela. Ponosna sam što sam Amerikanka i vjerujem u širenje istine - to je razlog zašto nakon ovih vijesti dajem ostavku', rekla je Wahl.

Wahl je zurila u kameru pet sekundi prije nego što su nastupile reklame.

U ponedjeljak je RT-ova voditeljica Abby Martin okončala svoju emisiju 'Break the Set' osuđujući rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. Uprava RT-a najavila je da će poslati Martin na Krim, koji je pod okupacijom ruskih snaga, što je ona odbila. Abby Martin do daljnjeg ostaje zaposlenica RT-a.