znak suosjećanja

Plitvička jezera: U petak Dan žalosti za petoro Ukrajinaca poginulih kod Venecije

05.10.2023 u 17:09

Bionic
Reading

U općini Plitvička jezera u petak će biti Dan žalosti u znak suosjećanja za smrtno stradalih petero ukrajinskih državljana, troje odraslih i dvoje djece, koji su od rata u Ukrajini izbjegli u Hrvatsku, a poginuli u utorak u prometnoj nesreći kod Venecije

Troje odraslih, Vasil Lomakin, Serhiy Bezkorovainy i Tetyana Berzkorovaina, i djeca Anastasia Morozova i Daria Lomakina bili su kao izbjeglice smješteni u koreničkom kraju, a život su izgubili u prometnoj nesreći u Italiji u autobusu koji je sletio s nadvožnjaka, pri čemu je poginula 21 osoba, stoji u objavi u povodu proglašavanja Dana žalosti.

Tijekom sutrašnjeg dana neće se održavati programi i događaji sa zabavnim obilježjima, te se pozivaju ugostitelji da sadržaje u okviru svojeg poslovanja obavljaju primjereno tom danu.

Suosjećamo s obitelji i prijateljima smrtno stradalih osoba te ovim putem izražavamo iskrenu sućut, stoji u facebook objavi općine Plitvička jezera.

Ravnateljica škole u Korenici Dražena Aračić rekla je Hini da su obje djevojčice u Hrvatsku došle krajem svibnja, pa su od početka školske godine pohađale pripremnu nastavu, učile hrvatski jezik i polako se uključivale u peti i u sedmi razred.

Nismo znali da su to naše učenice i njihove obitelji, ali nam je tužnu vijest potvrdio Andrij Ilkiv, koordinator Ukrajinaca za suradnju sa lokalnim vlastima i školom, rekla je Aračić.

"Teško je prihvatiti da su naše učenice doživjele takvu sudbinu, da su pobjegle od jednog zla, a sada iz je dočekala ova strahota“, dodala je.

Danas je s učenicima petog i sedmog razreda o tragediji razgovarala školska psihologinja, na raspolaganju je i za pomoć drugoj djeci, a o smrtnom stradavanju škola je izvijestila i Ličko-senjsku županiju.