PREMIJER U KIJEVU

Plenković: Ukrajini nudimo pomoć u razminiranju i iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja

23.08.2021 u 12:17

Bionic
Reading

Hrvatska Ukrajini nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja i pomoć u razminiranju, rekao je u ponedjeljak u Kijevu premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihaljom

Hrvatska u cijelosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i ima specifična znanja s kojima može pomoći Ukrajini da mirno reintegrira okupirana područja, rekao je hrvatski premijer.

"Hrvatska je 90-ih godina prošla iskustvo s privremeno okupiranim područjima i s te strane je naše iskustvo mirne, naglašavam mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja jedna od najuspješnijih operacija Ujedinjenih naroda uopće, a naročito na teritoriju Europe", rekao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska već pomaže Ukrajini svojim iskustvima kada je riječ o braniteljskoj populaciji te najavio pomoć i u procesu razminiranja.

"Imamo specijalizirane firme koje se bave pitanjem razminiranja i svu pomoć smo spremni staviti na raspolaganje ukrajinskoj vladi", rekao je hrvatski premijer.

Plenković sudjeluje u ponedjeljak na Inauguracijskom samitu Krimske platforme koju će predstaviti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

U okviru Krimske platforme trebalo bi se pronaći rješenje sukoba na istoku, razmotriti status krimskih Tatara, odgovoriti na militarizaciju poluotoka, raditi na oslobađanju više od stotinu ukrajinskih političkih zatvorenika, rekao je Zelenskij nekoliko dana uoči događanja u Kijevu.

Od ruske aneksije Krima prošlo je sedam godina. U sukobima ukrajinskih snaga i proruskih separatista koji su uslijedili poginulo je više od 13.000 ljudi.

Sjedinjene Države i Europska unija od početka stoje uz Ukrajinu i nastavljaju produljivati sankcije Rusiji.

Njemačka i Francuska posrednici su u sklopu tzv. "normandijskog" formata kojim se zasad bezuspješno pokušava pronaći trajno rješenje sukoba na istoku Ukrajine.

Europska težnja Ukrajine

Ukrajinski premijer zahvalio je hrvatskom kolegi "na svemu što je dosad učinio" na europskom putu istočnoeuropske zemlje.

Hrvatska kao članica Europske unije zagovara europski put Ukrajine, pomaže u procesima europskih reformi, Sporazuma o pridruživanju EU-a i Ukrajine, dodao je Plenković i najavio da će se u listopadu održati samit EU-a i Ukrajine.

Plenković je rekao da je važno da "ciljevi koji su važni za klimatsku politiku EU-a, energetsku politiku budu dio provedbe Sporazuma o pridruživanju".

Bilaterala ujesen

Hrvatski premijer se prije Inauguracijskog samita Krimske platforme sastao s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihaljom koji ga je pozvao u službeni bilateralni posjet Ukrajini ujesen.

Razgovarali su o pripremi tog posjeta koji bi trebao uključivati gospodarski forum i sastanke međuvladinih komisija za gospodarsku suradnju.

Plenković je na kraju zahvalio Ukrajini na financijskoj pomoći Hrvatskoj nakon razornog potresa te na evakuaciji jednog Hrvata iz Afganistana.