POSJET KINI

Plenković u Šangaju sudjelovao na velikom uvoznom sajmu CIIE i otvorio ured HTZ-a

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2018 21:36
  • Objavljeno 05.11.2018 u 15:26
Premijer Andrej Plenković u Kini

Premijer Andrej Plenković u Kini

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: vlada.rh

Četvrtog dana radnog posjeta Kini, hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak u Šangaju na inauguralnom uvoznom sajmu China International Import Expo (CIIE), u sklopu kojeg je razgovarao s nizom političara i gospodarstvenika te održao govor na temu "Trgovine i inovacija".

Plenković je tijekom sajma neformalno razgovarao s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, jednim od najmoćnijih ljudi na svijetu koji je otvorio prvi, povijesni uvozni sajam China International Import Expo (CIIE) obećanjem da će nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.

"Mogu izraziti zadovoljstvo ukupnim dojmovima s političkim razgovorima na najvišoj razini, kao i s kontaktima s brojnim kineskim kompanijama koje, bilo da su iz državnog ili privatnog sektora, pokazuju jako veliki interes za Hrvatsku", rekao je Plenković.

"Razgovarao sam s Xijem neformalno, takav je bio kontekst ovog cijelog sajma. Vidim da ima simpatije prema Hrvatskoj i da poznaje našu zemlju", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je tijekom sajma održao i radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu Lijem Jianom, na kojemu je ta tvrtka pokazala interes za suradnju. "Dakle ta tvrtka želi intenzivirati suradnju i čak biti partner Hrvatske u digitalnom dobu", rekao je hrvatski premijer.

"Mislim da je pred nama jedno intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative Kina+16. Nakon toga očekujem još veću dinamiku odnosa", kazao je hrvatski premijer, dodajući da mu se stoga čini da je "ovaj posjet ostvario sve one temeljne ciljeve zbog kojih smo i došli".

Prekretnica: Kina se otvara drugim tržištima

Kina je organizirala prvi povijesni sajam CIIE kako bi ublažila kritike da njezina trgovinska politika i golemi suficit narušavaju ravnotežu svjetskog gospodarstva, te pokazala da može biti globalni gospodarski lider. Predsjednik Xi rekao je u svome govoru da se zauzima za slobodnu trgovinu i obećao nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.

Govoreći o važnosti istupa kineskog predsjednika, Plenković je rekao da je "Xi danas poslao jednu prekretničku poruku".

"Kina koja je dominirala u smislu izvoza sada se otvara drugim tržištima i njihovim izvoznim proizvodima. To predstavlja šansu i za hrvatske izvoznike, na jednom ogromnom tržištu od skoro milijardu i 400 milijuna ljudi. Zato očekujem snažan angažman našeg gospodarstva i naših poduzetnika", kazao je.

  • +49
  • +46

Andrej Plenković

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Odgovarajući na pitanje postoji li u Europi strah od ulaska kineskog kapitala, Plenković je rekao da "generalno gledano postoje određene rezerve".

"Mislim da je ključno pitanja kada će Kina steći status tržišnoga gospodarstva. Važne su današnje poruke iz govora kineskog predsjednika Xija, a to je da će Kina pooštriti svoje propise kada je riječ o poštivanju prava intelektualnog vlasništva", rekao je Plenković. "Što se tiče ulaganja, vodite računa da su ovdje (na sajmu) sve zemlje Europske unije, od Njemačke pa na dalje, koje imaju interesa za nastavak suradnje s Kinom", dodao je premijer.

"Moramo se prilagoditi jednom balansiranom pogledu na svjetska zbivanja i tražiti svoju šansu na ovim tržištima", zaključio je.

Inovacije: od Vrančića do Rimca

U sklopu sajma CIIE održana je i posebna rasprava na temu "Trgovina i inovacije", na kojoj su uz Plenkovića govornici bili i slavni poduzetnici, osnivač Microsofta Bill Gates i osnivač Alibabe Jack Ma.

Hrvatski je premijer u svom govoru okupljenima predstavio brojne inovatore i izumitelje koji su povezani s Hrvatskom, od začetnika padobrana Fausta Vrančića, preko Nikole Tesle i Ivana Vučetića, čovjeka koji je uveo otiske prstiju u kriminalistiku, pa do još uvijek mladog poduzetnika Mate Rimca, osnivača istoimene tvrtke koja je razvila najbrži električni automobil na svijetu, "hyper-automobil" Concept 2.

Plenković u Kini

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: vlada.rh

"Najbriljantniji primjer inovativnosti koji danas dolazi iz Hrvatske je tvrtka Rimac Automobili", rekao je Plenković. Dodao je da je ta tvrtka s kineskom grupacijom Camel objavila suradnju koja bi trebala "rezultirati otvaranjem tvornice električnih motora i baterija vrijedne 158 milijuna dolara u pokrajini Hebei u središnjoj Kini".

"Vjerujemo da poticanje takvih individualnih pothvata i inovativnih novih proizvoda predstavlja priliku za Hrvatsku za sudjelovanje i natjecanje na globalnoj razini", kazao je Plenković. On je okupljene na raspravi, u kojoj su u velikoj većini bili azijski poduzetnici, podsjetio da Hrvatska ima sjajan geografski položaj u prometnome smislu. "Korištenjem hrvatskih luka možete uštedjeti cijeli tjedan za svu robu koja brodovima dolazi iz Azije u Europu putem Sueskog kanala", rekao je.

Na sajmu CIIE, koji se održava do 10. studenoga u Nacionalnom izložbenom i konferencijskom centru u Šangaju, sudjeluje više od 3000 tvrtki iz 130 zemalja svijeta, među kojima i 27 hrvatskih. Organizatori očekuju da će paviljone izlagača obići više od 300 tisuća posjetitelja.

U sklopu sajma u utorak se u Šangaju, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održava Hrvatsko-kineski gospodarski forum na kojemu će uz nazočne hrvatske sudjelovati i oko 130 kineskih tvrtki.

Plenković u Šangaju otvorio ured HTZ-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković službeno je u ponedjeljak u Šangaju otvorio prvi ured Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na kineskom teritoriju, a koji bi trebao dodatno ojačati položaj Hrvatske na najpropulzivnijem svjetskom emitivnom turističkom tržištu.

"Naše otvaranje prema Kini, prema kineskim turistima, posjetiteljima iz vaše zemlje, svakako je vrlo važan djelić mozaika hrvatske turističke promocije", rekao je Plenković otvarajući ured HTZ-a u poslovnoj četvrti 24-milijunskog Šangaja, jednoj od postaja njegova višednevnog posjeta Kini. 

Podsjetio je da će ove godine Hrvatsku posjetiti četvrt milijuna kineskih turista, što je znatan porast u odnosu na prethodne godine.

"Tijekom ovog posjeta bio sam u prilici bolje razumjeti Kinu i vidio sam kako je Hrvatska dobro doživljena i prihvaćena. Vrlo sam optimističan i vjerujem da možemo računati na još više brojke u turizmu, u trgovini i u našim ukupnim odnosima", rekao je Plenković.

Otvaranju ureda nazočili su članovi izaslanstva koje s Plenkovićem boravi u radnom posjetu Kini, te direktor HTZ-a Kristjan Staničić i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) u čijim je prostorijama i uz čiju je pomoć ured u Šangaju i otvoren.

"Veseli me što osim kineskih turista, veliki interes za Hrvatsku pokazuju i investitori koji su već počeli s velikim ulaganjima u turistički sektor. Taj pozitivan trend također treba poticati i kapitalizirati, a uopće ne sumnjam da ćemo zajedničkim snagama u tome i uspjeti", rekao je Burilović.

Prema podacima sustava eVisitor u prvih deset mjeseci ove godine kineski turisti su u Hrvatskoj ostvarili 216 tisuća dolazaka i 315 tisuća noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 43 posto u dolascima i 42 posto u noćenjima.

Osim otvaranja ureda u Šangaju, Hrvatska turistička zajednica provodi niz aktivnosti kako bi se taj trend povećanja broja kineskih turista nastavio.

Između ostaloga, HTZ je organizirao zajedničku kampanju sa Slovenskom turističkom organizacijom pod nazivom 'Experience Croatia, Feel Slovenia' koje je cilj jačanje vidljivosti i ugleda dviju zemalja na kineskom tržištu kao atraktivnih i autentičnih europskih turističkih odredišta.

Okupljene je na otvaranju prvog ureda HTZ-a u Kini pozdravila i direktorica ureda Franka Gulin.

"Kina je najveće svjetsko tržište u svakom pogledu, a upravo ta činjenica za nas, kao relativno malu europsku zemlju, predstavlja i najveći izazov", rekla je.

"Međutim, sigurna sam u odlične rezultate koje ćemo postizati u budućnosti jer hrvatska turistička ponuda sadrži sve ono što kineski turisti najviše vole konzumirati, a to je bogata kulturno-povijesna baština, očuvana priroda i kvalitetna enogastronomija", kazala je Gulin.

Potencijal kineskog tržišta je golem i gotovo ne postoji gornja granica za rast broja kineskih turista u Hrvatskoj. Kinezi su u svijetu 2016. godine ostvarili 122 milijuna turističkih putovanja na kojima su potrošili 109,8 milijardi dolara, uz godišnji rast od oko pet posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!