VATRENO KRŠTENJE

Plenković u Saboru dosadnjikav, uz poneku iskru životnosti

23.11.2016 u 18:35

Bionic
Reading

Kakav je dojam ostavio premijer Andrej Plenković na aktualnom prijepodnevu u Saboru dok je u srijedu prvi put odgovarao na zastupnička pitanja? Po sudu Nikoline Borčić, profesorice političke komunikacije s Veleučilišta Vern, taj aktualac doimao se kao nevješta borba u političkoj areni u kojoj su neki političari silno željeli isprovocirati druge, no Plenković je ostao 'dosljedan u svom - pomalo dosadnom, previše detaljnom, suhoparno činjenično utemeljenom - načinu argumentiranja'. Komunikologinja Vinka Drezga detektirala je pak određene proplamsaje u njegovu nastupu kada je govorio o Orašju i pridruživanju Srpske napredne stranke Plenkovićeva kolege Aleksandra Vučića HDZ-ovoj obitelji Europske pučke stranke

Želja nekih sabornika da izbace Andreja Plenkovića iz njegove očekivane, katkad pomalo dosadne retoričke uljudnosti i umjerenosti kao da je vikala iz nekih tvrdnji - sadržajno čudno povezivih - upućenih premijeru, smatra Borčić. Ilustrira to nejasnim pitanjem koje je Plenkoviću uputio SDP-ov Damir Tomić o tome je li premijer svjestan da je poslao poruku da su 'svi Srbi četnici' i da bi možda bilo bolje da se ugledao na njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je razriješila dvoje ministara u svojoj vladi zbog plagiranja. Tomić je, podsjetimo, pitao Plenkovića kada će zatražiti od 'ministra plagijatora da podnese ostavku'.

'Plenković je odgovarao u uobičajenim formulama, ne odgovarajući direktno, no dajući do znanja da to nije njegov stil komuniciranja. S ironijskim odmakom odgovara na pitanja na koja smatra da ne treba dati direktan odgovor, pa tako primjerice kaže: Vrijeđate i pričate neistine, no to je očito stil vaše stranke, sjetimo se samo kampanje. Kojeg točno dijela kampanje i na što je točno mislio – nije nam rekao, no očito to u Saboru nikoga nije detaljnije ni zanimalo', navodi profesorica Borčić.

Ocjenjuje da je Plenkovićev komunikacijski stil i u srijedu 'implicirao stil umjerenog i suzdržanog političara'. Pretpostavlja da dosljednošću u svom načinu argumentiranja hrvatski premijer 'gradi svoju autentičnost te da želi pokazati vjerodostojnost', a kakav je učinak mobilizacije njegovih izjava - koliko su one pamtljive i koliko je jak u utjecaju na druge - pokazat će vrijeme.


Nakon godina trač-retorike, promocija novog smjera u političkoj komunikaciji

Komunikologinja Vinka Drezga kaže da se iznova potvrdilo da je Plenković izabrao javno komunicirati mirno, staloženo i ozbiljno. Otprije par mjeseci, kad je došao u žarište političke pozornosti, a zatim i preuzeo vodeću stranku desnoga centra i Vladu, promovirao je novi smjer u političkoj komunikaciji: racionalno i ozbiljno o ozbiljnim stvarima, uočava Drezga.

'Hrvatskoj je političkoj pozornici upravo godinama nedostajalo takvih političkih govornika koji neće potpaljivati strasti, podilaziti najširim slojevima jeftinim retoričkim trikovima i koji neće dijeliti građane na 'naše i vaše'. Nakon godina trač-retorike i forsiranja jaza među političkim opcijama i, posljedično, među građanima, Andrej Plenković i njegov tim udarili su novi kurs u javnoj komunikaciji koji se hoće odmaknuti od besplodnih kavanskih rasprava o 'ustašama i partizanima' i zakoraknuti prema budućnosti', navodi Drezga.

'Na podmetanja valja i žešće uzvratiti'

Po njezinu sudu, Plenković i ljudi koje je okupio u Banskim dvorima dosad pokazuju da se drže smjera uljuđenog, otvorenog, uključivog diskursa koji nastoji prihvatiti savjet, koji ne odbacuje olako kritiku i hoće ići dublje i dalje u komunikaciji s građanima od površnih kratkoročnih verbalnih efekata. Komunikologinja naglašava da je 'takav racionalan i nadasve pristojan diskurs prispodobiv dobrim vremenima, dobu blagostanja i sigurnosti'.

'U Hrvatskoj 2016., koja je suočena s nizom izazova kako na unutarnjem tako i na vanjskom planu - ekonomskih, sigurnosnih pitanja i geopolitičkih preslagivanja, i od prvoga čovjeka izvršne vlasti ubuduće se očekuje da u nastupima iskorakne iz habitusa mirnog, uglađenog i uvijek susretljivog političara. Stoga su mali proplamsaji ponešto tvrđega govora koje je Andrej Plenković manifestirao odgovarajući na pitanja zastupnika u srijedu pokazatelj da premijer upravo razumije da svaki kontekst i zahtijeva specifičan odgovor: na tvrda pitanja, na kritički sud mora odgovoriti sadržajno, a na podmetanja valja i žešće uzvratiti bez bojazni da će se diskreditirati', savjetuje Drezga.
453806 ,453728,453695 ,453684 'Sve pretpostavke da se potvrdi kao punokrvni političar, ali...'

Dodaje da koliko ona poznaje predsjednika Vlade u službenim situacijama, on ima potencijal da se sučeli sa sugovornikom argumentima, ali i da to začini tvrđim tonom, povišenim emocijama i da na podmetanja odvrati podmetanjem kad je to nužno. Ukratko, Plenković 'ima sve pretpostavke da se potvrdi kao punokrvan političar'. No kao što je naglasila i na početku njegova mandata, miran eurokratski diskurs koji on njeguje može postati dosadan i odvratiti promatrače.

'Takav jednoličan diskurs može odbiti i same birače desnoga centra, ako traje predugo i ako se isti retorički obrazac nekritički rabi u svim situacijama, bez obzira na njihove specifičnosti. Vjerujem da je Andrej Plenković toga svjestan. Stoga  smo u srijedu u Saboru i uočili male odmake od njegova inače mirnog, ujednačenog govora: pokazao je male, ali važne proplamsaje čvršćega, životnijega govora, i to u kontekstu pitanja o optužnicama hrvatskim braniteljima u slučaju Orašje i pitanja o pridruživanju stranke s ekstremističkom, četničkom pozadinom srpskoga premijera Aleksandra Vučića obitelji EPP-a', primijetila je Drezga.

Zaključno, konstatira da se prvo sučeljavanje sa saborskim zastupnicima može smatrati nekom vrstom vatrenoga krštenja za novoga šefa hrvatske Vlade: 'On se pripremao pomno za građu koja obuhvaća pitanja iz svih područja, od gospodarstva, pravne problematike, obrazovanja, sigurnosti, ali i nedavne prošlosti. Sada slijedi priprema za ekscesne, posebne situacije i, naravno, za nedobronamjerne verbalne udare. A to se najbolje stječe praksom, sučeljavanjem sa zastupnicima, s novinarima, s građanima.'