OBLJETNICA BLJESKA

Plenković u Okučanima: Došli smo iskazati poštovanje svim hrvatskim braniteljima

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2019 21:22
  • Objavljeno 30.04.2019 u 20:50
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je sa suradnicima u utorak poslijepodne posjetio Okučane uoči 24. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Bljesak, izjavio je da je došao još jednom iskazati veliko poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji, a posebice pijetet prema 51 hrvatskom branitelju koji je izgubio život u operaciji Bljesak

Plenković je s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom položio vijenac i zapalio svijeće na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima Kristalnoj kocki vedrine.

Potom je održao sastanak sa zapadnoslavonskim načelnicima i gradonačelnicima, kojima je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uručila sporazume o intervencijskom planu.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što načelnik Općine Okučani Aco Vidaković nekoliko mandata 'radi kontinuirano i sustavno na poboljšavanju uvjeta života', a danas su im uručeni instrumenti koji trebaju pomoći pojedinim dijelovima Hrvatske, posebice onima koji su slabije razvijeni.

Tomo Medved, Andrej Plenković i Gabrijela Žalac

Tomo Medved, Andrej Plenković i Gabrijela Žalac

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Riječ je o sedam gradova i općina u Zapadnoj Slavoniji. Naime, ministrica Žalac uručila je danas Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan, i to gradonačelnici Pakraca, gradonačelniku Lipika te načelnicima općina Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.

'To je četvrto područje za koje se rade ti instrumenti. Oni će poticati socijalnu, gospodarsku i komunalnu infrastrukturu i poduzetništvo u godinama koje dolaze', rekao je premijer. 'Uz ono što smo učinili sa Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, dakle uz jednu fiskalnu decentralizacija, to će, nadam se, omogućiti ovom dijelu Slavonije da se brže i kvalitetnije razvija i da uloga lokalnih jedinica bude snažnija u pripremi razvojnih projekata', dodao je.

Istaknuo je i važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je Vlada osmislila za pet slavonskih županija, kao i činjenicu da je njihov naglasak da 'pomognu sada'. Naglasio je kako su do sada potpisali ugovore koji su prešli devet milijardi kuna, što znači da će u okviru ovoga mandata Vlade biti ugovoreno 'sve ono što je bilo predviđeno'.

'Demografski problem je izražen, kao i većem dijelu Hrvatske, pa je otvaranje radnih mjesta jedna od mjera da Vlada zadrži ljude u Slavoniji', rekao je premijer.

  • +2

Andrej Plenković u Okučanima

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Na pitanje novinara o curenju službenih podataka, koje dugo traje, Plenković je rekao da brojni mediji imaju svoje načine da dolaze do saznanja koja ne bi trebala biti dostupna javnosti.

'Obrovac je vrlo neobičan slučaj, nisam bio svjestan da se nešto takvo zbiva', kazao je vezano za aferu s Domom zdravlja u Obrovcu te dodao kako Vlada radi na poboljšanju zdravstvenog sustava i njegovoj financijskoj održivosti, kao i na poboljšanju i dostupnosti zdravstvenih usluga.

'To je jedna od ključnih strateških reformi za koju treba više napora, sredstava i dulje vrijeme', rekao je dodajući da će nastaviti raditi na tome.

'HDZ za EU izbore ima kvalitetan program'

'HDZ je na svim razinama izrazito kompetentna i verzirana stranka za sve europske teme; imamo kvalitetan program naših stručnjaka, koji se naslanja na širi program naše Vlade i Europske pučke stranke', odgovorio je premijer Plenković na novinarsko pitanje zašto HDZ-ova lista nema preferencijalnih glasova.

'Svatko s liste će privući dio preferencijalnih glasova, a ono što je važno, mi u sve te izbore idemo timski, principijelno smo išli sami, poslali smo jedino poruku HDZ-u BiH, ali više od svega cijeloj BiH i hrvatskom narodu BiH, i siguran sam da ćemo imati najbolje rezultate', naglasio je.

Na pitanje da komentira izjavu Zlatka Hasanbegovića da mu je poslao policiju zbog prvog bijelog polja na zastavi koja je izvješena u prostorijama stranke Neovisni za Hrvatsku, premijer je odgovorio da ne obraća pozornost na te izjave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!