sedmi proračun

Plenković Saboru predstavio proračun: Država funkcionira dobro, bit ćemo još otporniji na krize

23.11.2022 u 17:59

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu saborskim zastupnicima Prijedlog državnoga proračuna za 2023. godinu i poručio kako će Hrvatska, zahvaljujući Vladinim mjerama, biti još otpornija na krize

"Realiziramo šengenski prostor, realizirali smo euro područje, država funkcionira dobro, intervenirat ćemo i dalje, bit ćemo otporniji na krize nego smo bili prije toga", rekao je premijer predstavljajući Saboru svoj sedmi proračun.

Ponovio je tri uloge proračuna za 2023. godinu: on je instrument države za ublažavanje posljedica krize, sidro kojim se čuva gospodarski rast i podiže konkurentnost, redistributivni alat za postizanje društvene kohezije i sprječavanje socijalne frakture, naglasio je.

Istaknuo je i posebnost proračuna za slijedeću godinu. „To će biti prvi proračun Hrvatske koja će biti i članica euro područja i članica šengenskog prostora i prvi je put predstavljen u eurima“, rekao je i naveo kako proračun ima i elemente kriznoga proračuna te kako je njegov cilj usporavanje stope inflacije.

Ona će se u idućoj godini svesti na do šest posto, rekao je Plenković.

Hrvatska je u plusu za 70 milijardi kuna

Naglasio je i kako je Vladin prioritet iskoristi 25 milijardi eura europskih novčanih sredstava za ovo razvojno desetljeće, te se pohvalio da je Hrvatska, kad je riječ o europskim sredstvima, "u plusu za 70 milijardi kuna".

Unatoč negativnim trendovima na globalnoj razini, gdje se očekuje usporavanje svjetskoga gospodarstva, Hrvatska projicira rast u idućoj godini od 0, 7 posto. Za 2024. očekujemo oporavak i rast BDP-a od 2, 7 posto, odnosno 2, 6 posto u 2025. godini, rekao je premijer.

  • +37
Sabor o proračunu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Također, istaknuo je da Vlada želi očuvati životni standard građana, kontinuirano podizati minimalnu plaću, dizati prosječnu plaću, mirovine, nastaviti demografske potpore, boriti se protiv inflatornih pritisaka. Kad je o inflaciji riječ, u ovoj se godini na godišnjoj razini očekuje stopa inflacije od 10, 4 posto.

Plenković je ocijenio kako je proračun za 2023. i proračun za razvoj konkurentnosti gospodarstva, za osiguravanje brige o najranjivijima, veća ulaganja u mirovine, a kao posebne prioritete istaknuo je dodatno povećana sredstva za obnovu i za obranu.

Primorac: Bilo je bitno fino balansirati

Ministar financija Marko Primorac naveo je kako je predloženi proračun donijet u iznimnim okolnostima usporavanja gospodarskog rasta i povećanih inflatornih pritiska, pa je bilo bitno „fino balansirati“ između stavki koje će očuvati gospodarski rast, ali ne djelovati inflatorno.

Proračun je u tim okolnostima - uz prihode od 24, 9 milijardi eura i rashode od 26, 7 milijardi, dakle deficit je 1, 8 milijardi eura, odnosno 2, 3 posto BDP-a - u razumnim okvirima i neće kroz povećanu državnu potrošnju djelovati tako da povećava inflatorne pritiske, kazao je ministar.

Zanimanje zastupnika za proračun je veliko, što potvrđuje i podatak da ih se za raspravu, što kroz replike, što kroz stajališta klubova, odnosno pojedinačna prijavilo stotinjak, dakle dvije trećine. To pak upućuje da će rasprava potrajati dugo u noć.