sjednica vlade

[FOTO/VIDEO] Plenković o porezu na ekstraprofit: To nije kažnjavanje uspješnih, ali oni koji imaju više trebaju pomoći onima koji imaju manje!

17.11.2022 u 08:59

Bionic
Reading

Izmjene četiri zakona - Zakona o ustanovama, Zakona o udrugama, Zakona o zakladama te Zakona o trgovačkim društvima - neke su od tema na dnenom redu sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je podsjetio da se sutra obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. 'To je naš državni blagdan i dan kada izražavamo poštovanje hrvatskim braniteljima čiju žrtvu nikada nećemo zaboraviti i koja je trajno utkana u temelje hrvatske državnosti', kazao je premijer.

'Danas ću posjetiti Škabrnju i položit ćemo vijenac. Sutra će veliki dio članova vlade biti u Vukovaru, a dio u Škabrnji. Očekujem da će i brojni sugrađani iz Hrvatske i inozemstva doći ili u Vukovar ili u Škabrnju i još jednom se prisjetiti onih koji su nam omogućili slobodu, demokraciju i državu koju danas imamo', dodao je.

Govorio je o usvajanju proračuna za 2023. 'Ovo je prvi proračun koji je iskazan u eurima i prvi koji ćemo provoditi kao članica europodručja i Schengena, kada bilježumo povijesno najveći kreditni rejting. Predvidjeli smo da će gospodarstvo rasti 0,7 posto, s obzirom na okolnosti vidimo da nam veći rast prognoziraju EK i međunarodne agencije', kazao je Plenković.

'Munjevito smo se nakon covid-krize vratili na jako dobru putanju', kazao je Plenković.

  • +17
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Što se tiče najnovijih pokazatelja o inflaciji, Plenković je rekao da je međugodišnji rast cijena u listopadu od prosječnih 13,2 posto najmanja stopa među članicama EU-a koje još nisu u europodručju, a da je Hrvatska u sredini među članicama Unije kada se gleda kumulativna stopa inflacije u zadnjih 12 mjeseci od 9,4 posto.

Dodao je kako je bitno nastaviti s antiinflacijskim mjerama kako bi se viša stopa inflacije, koja je po njegovim riječima prije svega uzrokovana vanjskim elementima, spustila na 5,7 posto, što je Vladina projekcija za 2023. godinu.

'Danas ćemo u javno savjetovanje uputiti prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit. To je doprinos solidarnosti, ovo je kriza gdje oni koji imaju više trebaju pomoći onima koji imaju manje. Ovdje se ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni, nego o preusmjeravanju dobiti onih koji imaju puno prema onima koji imaju manje. Bitno je da sve što prikupimo kanalizirano izravno prema onima koji su najslabiji. To je politička filozofija ovog koraka', kazao je Plenković.

'Želim izraziti solidarnost s Poljskom. Uputili smo izraze sućuti zbog dva izgubljena života. Obavljene su konzultacije na Sjevernoatlantskom vijeću. Nema indikacija da će se aktivirati članak 4. Ono što očekujemo je da se ispitaju sve okolnosti. Pritom osuđujemo napade Rusije na Ukrajinu', dodao je Plenković.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH