VRUĆE TEME

Plenković će s Vučićem razgovarati i o ratnoj odšteti, a BiH poručio da će Pelješki most biti tek nešto niži od bosporskog

06.02.2018 u 13:18

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković nakon debate s europarlamentarcima o budućnosti Europe u Europskom parlamentu u Strasbourgu održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kao i nedvosmislenu javnu podršku za gradnju Pelješkog mosta, koju je netom prije dobio od predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera

Plenković je kazao da Hrvatska ne vidi nikakvog problema u tome da riješi sva otvorena pitanja s BiH oko Pelješkog mosta.

Podsjetio je da je predviđena visina mosta 55 metara. Plenković je kazao da je most preko Bospora visok 64 metra pa vjeruje da ako je tolika visina dovoljna za prolaz do Crnog mora, onda je jasno da je Hrvatska uzela u obzir interese BiH i da, kada se govori o Pelješkom mostu, smatra da je 55 metara sasvim dovoljno za prolaz brodovima do Neuma.

Također je uvjeren da će Pelješki most riješiti probleme zbog prometnih gužvi koje se stvaraju tijekom turističke sezone. 'Pelješki most jedan je od najboljih, pozitivnijih i vidljivijih elemenata Europske unije u Hrvatskoj', kazao je Plenković.

Novinari su željeli da prokomentira izjavu koju je dao tijekom debate s europarlamentarcima, kada je kazao da će s predsjednikom Srbije Vučićem jedna od tema razgovora u Zagrebu biti i ratna odšteta. Također ih je zanimalo kako gleda na zahvalu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na tome što je došlo do poziva Vučiću jer se u javnosti stekao dojam nakon priopćenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) da Vlada smatra da još uvijek nije sazrelo vrijeme za taj posjet. Vučića je u Hrvatsku pozvala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.    

Plenković je kazao da se s predsjednikom Vučićem često sreće na međunarodnim forumima. Istaknuo je da su u prosincu u Parizu razgovarali gotovo sat vremena, a susreli su se nakratko i na nedavnom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Kazao je da tada nije shvatio da je sastanak s Vučićem već dogovoren.

Plenković s veleposlanicima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

No uslijedila je izložba o Jasenovcu u New Yorku, tijekom koje je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, kako je naglasio hrvatski premijer, iznio netočne i pogrešne kvalifikacije da on nije osudio Holokaust i bio u Jasenovcu.

'Zbog toga je reagiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Riječ je o normalnim i uobičajenim potezima, pomoću kojih države vode računa o svom dostojanstvu', poručio je Plenković, dodavši da bi MVEP isto reagirao da je meta napada bila predsjednica.

Istaknuo je da, što se Vlade tiče, nema nikakvih dilema oko toga da žele da srpska manjina bude dio vladajuće većine i da se elektrificiraju sva sela u Hrvatskoj koja nemaju struju, o čemu je govorio i na domjenku Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića. 'Ne trebaju nam bilateralni posjeti da bismo omogućili normalan život svojim građanima', poručio je.

Na kraju, kad je već krenuo odlaziti, na ponovljeno pitanje hoće li se razgovarati o ratnoj odšteti poručio je: 'I o tome i o drugim temama.'