SUKOB NA POMOLU

Plenković: Predsjednica je imala namjeru prisustvovati sastanku u Marakešu

02.11.2018 u 13:05

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Kini je komentirao sukobe i dvojbe oko Marakeškog sporazuma, javlja RTL. Odgovarajući na pitanja novinara je li taj UN-ov dokument uistinu, kako su ga nazvali desničari, nova Istanbulska konvencija u smislu političkog prijepora u Hrvatskoj, premijer je odgovorio da o tome nema govora

Predsjednik Vlade podsjetio je da je prije dvije godine, prije nego što je njegova Vlada preuzela dužnost, na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda donesena Njujorška deklaracija i pristupilo se izradi globalnoga sporazuma o migracijama, prenosi N1. Podsjetio je na ozračje u vezi s migrantsko-izbjegličkom krizom 2016. u kojem se odvijao proces izrade tog dokumenta, koji je trajao gotovo godinu i pol dana, a bio je vrlo detaljan i precizan.

Poručio je da je Hrvatska artikulirala svoje stavove prije svega kroz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, uz konzultacije s Ministarstvom unutarnjih poslova, u okviru zajedničkih stavova unutar Europske unije, dodavši da je dokument usuglašen početkom srpnja ove godine. Potom se osvrnuo na informaciju kako predsjednica ne ide u Marakeš.

'Iznenađeni smo što predsjednica neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu'

'Predsjednica je imala namjeru prisustvovati na sastanku u Marakešu, to je informacija koju sam dobio prije mjesec ili dva dana jer je poziv za taj sastanak došao od Glavnog tajnika upravo njoj', poručio je Plenković, prenosi RTL.

Čudi li vas onda što je Velimiru Bujancu odgovorila da shvaća njegovu zabrinutost, bilo je jedno od pitanja.

'Nisam obraćao neku posebnu pozornost na to, ono što je važno da Hrvatska vodi odgovornu politiku sprječavanja nezakonitih migracija, a o tome što tko na unutarnjoj političkoj sceni, bilo od aktera, bilo od stranaka misli o tom sporazumu, to je manje važno, važno je ono što je njegov sadržaj, kakav je njegov karakter. Na koji način se ona uklapa u našu širu sliku sprječavanja nezakonitih migracija, ali i kako uopće gleda na fenomen migracije koji će biti s nama veliki broj godina, to je globalni odgovor svjetske organizacije na temu od koje nitko baš neće uspjet pobjeći', rekao je premijer Plenković.

  • +27
Izbjeglice iz Srbije pristižu kroz šumu pokraj Strošinaca Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Pojasnio je da u Marakešu 10. i 11. prosinca neće biti nikakvog potpisivanja tog dokumenta. 'Bit će političko prihvaćanje dokumenta koji je pravno neobvezujućeg karaktera. Sve države zadržavaju nacionalno pravo da se bave pitanjima migracija na način koji žele', naglasio je predsjednik Vlade, javlja Dnevnik.hr.

O zadršci Austrije i Mađarske prema Globalnom kompaktu, premijer kaže da 'što se tiče Mađarske, oni su od samog početka imali zadrške, a Austrija je očito u posljednji čas, prema mojim informacijama samo Mađarska je od starta', javlja reporterka RTL-a Damira Gregoret.

Prethodno, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je da su još u tijeku međuresorne konzultacije oko prijedloga zaključka Globalnog kompakta.

'Završna konferencija u Marakešu na razini šefova država i Vlada ima za cilj politički potvrditi zajedničku volju za poboljšanjem suradnje sukladno razumijevanju postignutom u Globalnom kompaktu', rekla je ministrica te napomenula da se globalni kompakt ne potpisuje.

Istaknula je i da su iznenađeni najavom da predsjednica Grabar Kitarović neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu. 'Prema sadašnjim službenim informacijama predsjednica Hrvatske je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da predsjednica Republike ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu', rekla je Pejčinović Burić.