proslava u kninu

Plenković poslao jasnu poruku Beogradu. HOS-ovci izazvali incident, 20 privedenih?

05.08.2023 u 11:04

Bionic
Reading

Kninu su u subotu položeni vijenci kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 i odana počast poginulima, nestalima i umrlim hrvatskim braniteljima.

Vijence su položili predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji Oluji, Hrvatskih ratnih vojnih invalida, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te najviši državni dužnosnici: hrvatski predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković te predstavnici županija i gradova.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković Oluju je nazvao prekretnicom koja je označila kraj velikosrpske agresije na Hrvatsku, a za 1995. rekao je da je to vjerojatno najvažnija godina u suvremenoj hrvatskoj povijesti, da je te godine, oslobađanjem teritorija, Hrvatska vraćena u normalan život. Zahvalio je braniteljima i onima koji su živote utkali u Hrvatsku jer bez njih ni suverene hrvatske države ni razvoja ni napretka ne bi bilo.

'Oluja je oslobodilačka akcija, temelj hrvatske slobode i države i Hrvatska nikada nikome neće dopustiti na Oluju i hrvatske branitelje, na vojnike i policajce', rekao je Plenković osvrćući se na jučerašnje poruke iz Prijedora. 'Nećemo prihvatiti otpužnice koje dolaze od tužiteljstva u Beogradu, od Srbije koja pretendira biti regionalni i tužitelj i sudac', jasno je poručio Plenković rekavši da je to važna poruka za one koij su Hrvatskoj osigurali slobodu, javlja N1.

uhićeni su

Incident s 20 pripadnika HOS-a

Prije početka okupljanja sudionika u Kninu dogodio se manji incident, a kako se neslužbeno doznaje, nekoliko automobila u kojima je bilo 20-ak pripadnika 9. Bojne HOS- a, na čelu s njihovim ratnim zapovjednikom Markom Skejom, nisu se zaustavili na kontrolnom punktu, pa ni kad je policija to od njih zatražila.

Policija je potom krenula za njima i zaustavila ih te prevezeni u Policijsku upravu šibensko-kninsku.

Unatoč prolomu oblaka i obilnoj kiši koja pada od jutros, u Kninu je na Trgu dr. Ante Starčevića nastavljena središnja svečanost proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 28. obljetnice VRO Oluja.

Na kninskoj Tvrđavi podignuta je hrvatska zastava koju je podignulo 12 predstavnika hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, u nazočnosti počasnog postroja MUP-a i pripadnika Počasno-zaštitne bojne OSRH-a, a prijavak za svečani postroj vojnika predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku OSRH Zoranu Milanović podnio je general bojnik Tihomir Kundid.

Ministar branitelja Tomo Medved u izjavi novinarima rekao je da je Oluja kruna svih naših bitaka u Domovinskom ratu. "Ona je donijela mir, ona je oslobodila do tada okupirana područja, omogućila povratak protjeranih i raseljenih ljudi, ali ono što je važno - Oluja je stvorila i pretpostavku za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja", rekao je za HTV.

  • +33
Državni vrh u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Naša je generacija ispunila cilj i snove naših predaka. Budimo ponosni na sve ono što smo učinili. Vjerujem da su svi hrvatski branitelji danas, sam hrvatski narod, itekako ponosni", dodao je te izvijestio da će uz tri veteranska centra, a do kraja godine biti izgrađen i četvrti - u Daruvaru.

Umirovljeni general pukovnik i ratni zapovjednik 3. Gardijske brigade Mladen Kruljac izjavio je da su njihove pobjede u Domovinskom ratu za njega najveće pobjede Hrvatske od Drugog svjetskog rata.

Podsjetio je i da je u VRO Oluja crta bojišnice bila duga 630 kilometara, da je su branitelji u tim teškim vremenima bili jedinstveni, izvojevali su najveće pobjede od Drugog svjetskog rata i stvorili Hrvatsku zbog čega je ponosan.

Umirovljeni pukovnik HV- a i pripadnik 4. Gardijske brigade Mirko Čondić rekao je da je putovanjem kroz Hrvatsku vidljivo isticanje hrvatskih trobojnica što ga veseli i čini ponosnim. Ljudi koji su danas stigli u Knin ozareni su i veseli, svi zajedno svjedočimo najljepšem življenju u povijesti hrvatskog naroda, dodao je.

"Danas slavimo veličanstvenu pobjedu, jedan događaj koji je najslavniji u povijesti našeg naroda i zbog čega smo svi sretni i ponosni. Sve je imalo smisla jer hodamo po hrvatskom tlu, gledamo hrvatsko nebo, govorimo hrvatski jezik, pjevamo hrvatske pjesme, te uistinu živimo najljepše vrijeme od postanka Hrvata", rekao je Čondić.

  • +65
Dan pobjede u Kninu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic