POSAO ZA NOVO MINISTARSTVO

Plenković podržao šibenski projekt TEF-a

15.11.2016 u 15:37

  • +5

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u prvom radnom posjetu Šibeniku

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bionic
Reading

Projekt TEF-a, po kojem bi država i Grad Šibenik imali vlasničke udjele pri prodaji i valorizaciji 350 milijuna kuna vrijednog zemljišta, predstavio je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću šibenski gradonačelnik Željko Burić, a premijer je dao podršku TEF-u te najavio da će taj projekt biti jedno od prvih pitanja kojim će se 'pozabaviti' novo ministarstvo državne imovine

'Priča formiranja ministarstva koje će upravljati državnom imovinom vrlo je važno, jer će se tako dignuti razina odlučivanja o ovako važnom projektu kao što je TEF. Premijeru sam pripremio kompletnu dokumentaciju i tu se nema što puno pričati, nego trebamo krenuti u realizaciju projekta', poručio je Burić

Šibenski gradonačelnik iznimno je zadovoljan činjenicom da će o TEF-u konačno razgovarati s nekim na razini Vlade.

'Mi smo predvidjeli sredstva i potpisat ćemo ugovor s Europskim udruženjem urbanista, koji će izraditi prijedlog urbanističkog rješenja TEF-a, naravno prema našim željama i Generalnom urbanističkom planu. Ono što smo imali namjeru napraviti prije pet ili šest mjeseci je sklapanje ugovora s međunarodnom konzultantskom kućom Deloitte, koja će konačno tražiti investitore za TEF jer je će biti riješeni pravno imovinski odnosi, a donesen je i novi GUP', izjavio je Burić nakon sastanka s hrvatskim premijerom.

Drugi predstavljeni projekt je studentski kampus na Palacinu, a gradonačelnik je izrazio stav da grad bez visokog obrazovanja nema šanse u svom razvoju. 'Projekt je kompletno pripremljen, a mi ćemo ga poslati nadležnim institucijama u roku od dva do tri tjedna', najavio je.

Premijer je imao prilike čuti i o kinu Odeon u koji je Grad dosad uložio preko pet milijuna kuna. Riječ je o multifunkcionalnoj dvorani koja je vezana za turizam, kulturu i kulturne sadržaje te bi značila stepenicu više za Međunarodni dječji festival u Šibeniku.

Također, bilo je riječi i o projektu podzemnih garaža i rekonstrukciji Poljane, za koju je šibenski gradonačelnik rekao da nije samo pitanje parkinga, već i centralnog trga, kao i turističke valorizacije starog grada

'Šibenik je napravio značajan turistički iskorak, iako turizam nije osnova razvoja grada. Nama je gospodarstvo važno, a kroz Poljanu se daje šansa za revitalizaciju staroj gradskoj jezgri', zaključio je Burić.

Plenković i ministri u Šibeniku


Video: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Plenković sa županom o projektima u Šibensko-kninskoj županiji

Brza cesta Šibenik-Knin-Drniš, sudbina NCP-a i tvrđava sv. Nikole u utorak su bile glavne teme sastanka Plenkovića sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i predsjednikom Županijske skupštine Nediljkom Dujićem

'Zajedno s kolegama, ministricom Gabrijelom Žalac i ministrom Garijem Capellijem u posjetu sam Šibeniku da u vrlo kratkom roku osobno čujem od naših predstavnika županijskih i gradskih vlasti koji su to ključni projekti za razvoj svih hrvatskih županija', rekao je Plenković.

Dodao je da su ga Pauk i Dujić izvijestili o važnim iskoracima koje Šibensko-kninska županija očekuje u kvalitetnijem cestovnom povezivanju od Šibenika do Knina, čime bi se na kvalitetniji način povezivala županija te smjer prema Bosni i Hercegovini, što bi olakšalo život u Drnišu i Kninu.

'U tom pogledu razgovarat ćemo s nadležnim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, kako bi se projekt tijekom mandata ove Vlade mogao realizirati. Upoznat sam i sa stanjem u NCP-u Prgin, odnosno o ulasku novih ulagača u taj projekt. To je dobro jer bi se osigurala nova radna mjesta i nastavio rad brodogradilišta. No, o tome ćemo razgovarati kada se bude znala ponuda', poručio je premijer.

Također, na sastanku je bilo riječi o projektu kanala sv. Ante i tvrđavi sv. Nikole, jer je stavljen naglasak na kulturnu baštinu kao važan aspekt za Grad Šibenik i županiju.

Župan Pauk rekao je da je premijer u razgovorima bio jako sažet, odnosno da je rekao sve bitno gdje se očekuju pomaci Vlade. 'Razgovarali smo o projektu na kojem dugo radimo, a to je valorizacija kanala sv. Ante i u biti konačna dodjela zemljišta od strane SDUUDI-ja, što vjerujem da će sad konačno ići brže radi formiranja ministarstva državne imovine na čijem je čelu Goran Marić', rekao je župan Pauk.