sjednica U BANSKIM DVORIMA

Vlada raspisala lokalne izbore, založila dionice Končara i HT-a za kredit Borovu

13.04.2017 u 10:20

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade rekao je kako je Vlada donošenjem lex Agrokora pokazala političko vodstvo i da bismo u slučaju da se zakon nije donio bili u situaciji koja bi prijetila ugrožavanjem 200 tisuća radnih mjesta te gubitka ogromnih poreznih prihoda države

'Ništa od toga se nije niti će se dogoditi', rekao je Plenković.

'Danas će banke dati 80 milijuna eura koji će osigurati likvidnost koncerna Agrokor. Radnicima će plaće biti isplaćene do Uskrsa, a isplatit će se i obaveze prama najmanjim i najugroženijim dobavljačima Agrokora', rekao je premijer Andrej Plenković.

Vlada je danas i formalno donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora za 21. svibnja. Odluka će stupiti na snagu tek 20. travnja što je zadnji zakonski rok za raspisivanje izbora. Time je Vlada skratila izbornu kampanju na zakonski minimalni rok.

Vlada je odlučila pokušati spasiti vukovarsku tvornicu obuće Borovo s dodatnih 10 milijuna kuna kredita, a kao jamstvo za taj kredit Vlada će založiti dio dionica koje ima u tvrtkama Končar i HT.

'Borovo ne može vratiti kredit od HBOR-a koji na naplatu dospijeva 30. lipnja, a za koji je država garantirala sa 60.000 dionica Končara, koje čine 2,33 posto temeljnog kapitala tvrtke Končar.

Borovo će dobiti novi kredit od 46 milijuna kuna; s 36 milijuna kuna refinancirat će se postojeće obveze, a 10 milijuna kuna Borovo će dobiti za potrebe tekuće likvidnosti. Za osiguranje kredita država će dati tih 60.000 dionica Končara i dionice koje država ima u HT-u u visini od 0,4 posto temeljnog kapitala', objasnila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na pismo koje je izašlo u novinama a u kojem HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac proziva Mostova ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića da kasni s pripremom EU projekata i da zbog toga prijeti gubitak novca iz europskih fondova. Radi se navodno o čak dvije milijarde eura.

Nakon što su članovi Mosta burno reagirali poručivši da neće dopustiti da HDZ napada njihove ministre, premijer je danas išao smiriti strasti.

Rekao je kako je ministrica Žalac pisala gotovo svim ministrima, a ne samo ministru Dobroviću, jer je na početku mandata Vlada odredila rok do Uskrsa da sva ministarstva riješe uska grla u povlačenju novca iz EU fondova.

Sukladno direktivama EU-a, Vlada je danas usvojila prijedlog Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Temeljem tog zakona izradit će se registar stvarnih vlasnika trgovačkih društava.

Registar će voditi Fina, a ministar financija Zdravko Marić očekuje da će registar zaživjeti u lipnju iduće godine.

Vlada je danas smanjila takse za izdavanje lokacijskih dozvola. Za zgradu površine do 600 metara četvornih visina takse smanjuje se s 10.000 na 800 kuna, a za zgradu veću od 600 kvadrata izgrađenoj na građevinskoj čestici površine do dvije tisuće kvadrata taksa se smanjuje s 10.000 na 2.500 kuna.